Csúszós út (képgalériával)2017. szeptember 21. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/6108_0_300.jpgKét kamion ütközött össze reggel Arlóban, délután pedig Járdánháza külterületén csapódott egymásnak két autó. Míg az előbbinél nem, addig az utóbbi esetnél két személyi sérülés is történt. Az őszi időszak számos veszélyt rejteget a közlekedésben résztvevők számára, ugyanis esős időben az utak csúszóssá válnak. A szakemberek fokozott figyelemre hívják fel, mind a gyalogosok, mind a járművezetők figyelmét.

Két kamion ütközött ma reggel Arlóban a 25-ös főúton, személyi sérülés nem történt. A Járdánháza felől érkező gépjármű egy kerékpáros mögött próbált megállni, de amikor vezetője a fékpedálra lépett, a pótkocsi kisodródott és a szemből jövő nyergesvontató elejének csapódott. Az Ózd felől közeledő jármű keresztben állt meg, elzárva ezzel az arra haladók útját. A rendőrök lezárták az érintett szakaszt és a helyszínelés idejére elterelték a forgalmat. Délután Járdánháza külterületén egy kisteherautó és egy személygépjármű ütközött össze frontálisan. Információink szerint a szürke Renaultban hárman utaztak, ennek sofőrje elvesztette uralmát az autó felett, és a szemközti sávban szabályosan közlekedő Ford Transit felé hajtott. A fehér dobozos autó vezetője megpróbálta elkerülni a becsapódást. Fékezett, majd irányt váltott, de már késő volt. A kiérkező mentősöknek mindkét sofőrt el kellett látniuk, míg egyiküket kórházba is szállították. Az esős őszi idő sokféle veszélyforrást tartogat a közlekedők számára, megváltoznak a látási és láthatósági viszonyok, alacsonyabb a hőmérséklet, több a csapadék, nagyobb a köd. A megváltozott körülmények miatt fokozottan kell ügyelni a biztonságra. Nedves úton kisebb a járművek tapadása, ezért körültekintőbben, óvatosabban, alacsonyabb sebességgel szükséges közlekedni.

„Amit ilyenkor el szoktak felejteni az emberek és nagyon nagy hiba, az a gumik állapota. Nem kell ilyenkor még téli gumiabroncsokról beszélnünk, viszont egy kikeményedett nyári gumiabroncs, aminek a profilmélysége megvan ugyan, de a keménysége folytán ezt a vizes, esetleg avarral borított, vagy más módon csúszóssá vált aszfaltot már nem képes ugye tolerálni, és az autónak a fékútja, illetve a kanyarstabilitása, az nagyon lecsökken” - mondta Gyárfás Gábor, a Kaiser Kft. műszaki vezetője.

A járművezetőknek nemcsak a megváltozott útviszonyokra, hanem a gyalogosokra is jobban oda kell figyelniük. A járókelőkre főleg éjszaka leselkedik nagyobb veszély, mivel a látási viszonyok jelentősen romlanak, és sokan nem tartják be a KRESZ előírásait.

„Ilyenkor a gyalogosoknak jóval körültekintőbben, jóval figyelmesebben kell közlekedni a saját maguk jól felfogott érdekében, jóval nagyobb távolságot kell hagyni a gépjárművezető részére, hogy egyáltalán észlelje a gyalogost, jóval kimértebben, jóval körültekintőbben kell az úttestre lelépni, és arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy általános szabály az, hogy lakott területen kívül korlátozott látási viszonyok esetén és éjszaka a gyalogosnak kötelessége jól láthatósági átvetőt hordani, tehát ezt a fényvisszaverő mellényt közismert nevén, és mindenképpen törekedni kell arra, hogy az aktuális szabályok szerint közlekedjen” - nyilatkozta Rajhóczki Péter, a Közlekedésrendészeti Osztály osztályvezetője.

A közlekedők biztonsága érdekében érdemes még az ősz elején teljes körű átvizsgálásra vinni járművünket, és minden indulás előtt ellenőrizni a fény- és jelzőberendezéseket, valamint a féket, hogy elkerülhetőek legyenek a hasonló helyzetek. Az alacsonyabb sebesség és a helyes követési távolság megválasztása is hozzájárulhat a balesetmentes közlekedéshez.


108_0_t 108_1_t 108_2_t 108_3_t
108_4_t 108_5_t 108_6_t 108_7_t
108_8_t 108_9_t 108_10_t 108_11_t
Vissza