Kedvező időjárás (képgalériával)2017. szeptember 21. (csütörtök) 19:00 - Aktuálisnews/6107_0_300.jpgTérségünkben is kezdődik az őszi gombaszezon. Az elmúlt napok csapadékos időjárása kedvez a gombák növekedésének. Érdemes azonban óvatosnak lenni, ugyanis sok mérgező fajtával is találkozhatunk. Szabályszerűen árusítani csak a szakellenőr által megvizsgált erdei termékeket lehet.

„Nő, mint a gomba.” Az esős, párás őszi időszak kedvez a gombafajták szaporodásának. A szakellenőrt nemcsak az erdei termékek megvizsgálása miatt keresik fel, egyéb kérdésekkel is gyakran fordulnak hozzá. Meglátása szerint érdemes odafigyelni néhány fontos szabályra. Az ismeretlen gombát kötelező elkülönítve szedni és tárolni a többitől, ugyanis vannak olyan fajták, amelyek érintésével is mérgezést lehet kapni. Ózd térségében is előfordulnak ilyen mérgező fajták. A legveszélyesebb egyértelműen a gyilkos galóca, amely akár a lakott területek mellett is megtalálható. Három rá jellemző külső jegye alapján lehet fel ismerni. Ilyen a gallér, a bocskor és a zöldes-sárga kalap.

„Frissen tudok beszámolni a jelenlegi helyzetről. Még most se rózsás, elég sokat jártam az erdőt. Még csak egy jó étkezésre való mennyiséget tudtam szedni. Annak ellenére, hogy ilyen esős időszak van, valami nem stimmelt a gomba szaporodásban, mert meglehetősen kevés van, de most már biztatom, hogy aki szeret gombázni, már olyan mennyiséget találhat, ami elfogadható” - mondta Hubai Imre, gombaszakellenőr.

Vannak tisztázatlan dolgok a jogszabályok között, de legfőképpen az erdőtörvény rendelkezik arról, hogy mennyit szabad szedni. Eszerint mindenki annyi gombát szedhet, amennyi egyéni szükségletét fedezi. Ez a gyakorlatban két kilogrammot jelent. Árusítani viszont ötven kilogrammot is lehet, de csak is a gombaszakellenőr által megvizsgált erdei termékeket, és kizárólag az arra kijelölt helyen. Magyarországon mintegy kétszáz ehető gombafajta van. Ezek közül viszont csak 62-t lehet árusítani. A vásárlók a tinóra gombát szeretik a legjobban, és vannak olyanok, akik bátrak és vakon bíznak abban, hogy jó gomba akad az útjukba.

„Megkockáztatom azt, hogy ugye az őzláb gombát kicsi korában könnyen össze lehet téveszteni a gyilkos galócával, ami akkor úgyszintén terem, de ezeket ha gyanús, nem veszem fel. Ott hagyom a helyszínen. A tövisalja gomba az viszont összetéveszthetetlen, az az ami. Azokon a területeken ehhez hasonló akár csak kicsit is mérgező gomba nem terem” - nyilatkozta Szabó Sándor.

„A tinórát szeretem a legjobban, de az nem mindig van, de minden félét elfogyasztok. Csirkegomba meg a galambgomba levesnek nagyon jó” - fogalmazott Gallyas Rudolfné.

Az árusok már elég jól ismerik a különböző fajtákat, mérgező gombák inkább csak a hobbi gombázóknál fordulnak elő. A mérgezés leggyakrabban gyomorpanaszokkal, hányással, hasmenéssel jár, de máj-, vese-, vagy idegrendszeri problémákat is okozhat. Minden esetben orvoshoz kell fordulni, a betegeket megfigyelésre kórházba is befektetik.


107_0_t 107_1_t 107_2_t 107_3_t
107_4_t
Vissza