Beköszöntő betegségek2017. szeptember 14. (csütörtök) 19:00 - Egészségnews/6086_0_300.jpgMegkétszereződött a megfázásos, felső légúti betegek száma városunkban az iskolakezdést követően. Az első hét után több gyermek is beteg lett, és a náthára jellemző tünetekkel fordultak a szülők a háziorvosukhoz. A hideg, változékony időben gyorsabban terjednek ezek a vírusok, ezért célszerű szervezetünket időben felkészíteni a védettségre.

A jelenlegi esős, párás, változékony időben mindenkinek ajánlott ügyelni az egészségére. Legnagyobb veszélynek a kisgyermekek, az idősek és a krónikus betegségben szenvedők vannak kitéve. Ezért a betegeknek nem javasolt hosszabb időt a szabadban vagy közösségben tölteni, illetve gyakori kézmosással megelőzhető a fertőzés kockázata. Fontos, hogy amennyiben a tünetek nem múlnak el néhány napon belül, a betegek feltétlenül keressék fel a háziorvosukat.

„Dupla annyian jelennek meg a rendelőkben, mint mondjuk másfél héttel ezelőtt, az iskola elindulása előtt. Elsősorban a felső légúti, hurutos megbetegedések száma növekedett meg. Ezeknél több, mint 90 százaléka vírusos fertőzés. A klasszikus felső légúti hurutos tünetek jelentkeznek. Mint például a láz, köhögés, torokfájás, orrváladékozás, rossz közérzet és átmeneti étvágytalanság, mint általában a betegségeknél” - nyilatkozta dr. Csízi Zoltán, gyermekgyógyász szakorvos.

A megelőzéssel ráadásul a gyógyszerek árát is megspórolhatjuk. A lakosság többféle módszerrel próbálja meg elhárítani a bajt. Van, aki a vitaminbevitelt növeli, és van aki a rendszeres mozgásban látja a megoldást. Sokan szeretnék megelőzni az ősszel beköszöntő járványokat, ezért így védekeznek.

„C-vitamint szokott szedni gyermekem. Sok gyümölcsöt, zöldséget, húst próbálok neki adni. Mézes-citromos teát szoktunk sokat inni” - mondta Hajduné Gyuricska Szabina.

Közösségben, iskolákban és óvodákban gyorsabban terjednek a felső légúti megbetegedések. Egyik hétről a másikra megkétszereződött a gyengélkedők száma.

„Úgy néz ki, hogy most nagyon hamar elkapta, mert még csak egy hetet járt iskolába, és már beteg. De bízunk benne hamar meggyógyul, amit lehet követjük az utasításokat. Ez egy ilyen időszak, át kell esni rajta” - fogalmazott Berki Katalin.

Gyógynövényes, homeopátiás készítmények, illetve a megfázás tüneteit enyhítő szerek fogynak jobban a gyógyszertárakban. Bár még nincsen influenza járvány, de fontos a megelőzés. Az orvosok szerint a nagy mennyiségű vitamin beszedése helyett sokkal célravezetőbb a kiegyensúlyozott étrend.

Vissza