Romos ingatlanok (képgalériával)2017. szeptember 13. (szerda) 19:00 - Városnews/6083_0_300.jpgÓriási problémát okoznak városunkban is a romos ingatlanok. Az elhagyott házakat illetéktelenek használják, pedig ez balesetveszélyes, a környékükön elhelyezett szeméthalmok pedig súlyosbítják a helyzetet. A tisztázatlan tulajdonviszonyok miatt szinte lehetetlen elérni az épületek gazdáját, ami nem csoda, hiszen a többszörös végrehajtás miatt nekik nem érdekük a helyreállítás.

Omladozó házfal, betört ablakok és rengeteg szemét. Ez a látvány fogadja azokat az ózdiakat, akik a Falu térségében járnak. Az egykor pénzintézetként üzemelő épület mellett nem lehet csak úgy elmenni, hiszen környéke szemet szúr mindenkinek. Gyakoriak az illetéktelen behatolások, és az illegálisan elhelyezett hulladék a területre vonzza a rágcsálókat is. Korábban teljesen nyitott ajtókon lehetett ki-be járni. Bár az objektum nem az önkormányzat tulajdonában áll, ők rácsokat helyeztek el az ablakokon, és behegesztették az ajtót is. A terület képviselőjéhez rengeteg panasz érkezik.

„Mi próbálunk takarítási akciókat is szervezni, és időnként ezt a felgyülemlett hulladékot eltávolítani, ami hozzáteszem, hogy ideig-óráig tart, tehát mire az autó elvonul, máris újrakezdődik a szemétkupacnak a felhalmozódása, illetve nyilvánvalóan próbáljuk a behatolást is megszüntetni, minden esetben történnek felszólítások a tulajdonos felé, de sajnos úgy érzékelem, hogy a tulajdonos inkább vállalja, hogy kifizeti azt a bírságot, amit a rendészet esetleg ráró, minthogy bármit is kezdjen az épülettel” - mondta dr. Kósné Dargai Rita, területi képviselő.

A Városi Rendészet képviselője elmondta, hogy többször is intézkedtek már az Ózdon található romos ingatlanokkal kapcsolatban. A tulajdonos felszólítása az épület környezetének rendbetételére szinte folyamatos.

„Fokozottan visszatérő ellenőrzést tartunk, természetesen, reagálunk mindenféle bejelentésre. Volt már rá példa a volt Spicc épületénél, hogy ott is mosdónak használták a bokros területrészt, és kollégáink szankcionálták a tevékenységet, szabálysértést” - nyilatkozta Kovács Imre, a Városi Rendészet megbízott rendészetvezető helyettese.

A Vasvár úton található egykor Iskolacentrumként működő épület is közel tíz éve áll már üresen. Információink szerint egy fővárosi kft. tulajdonában áll, akitől a berendezéseket egy helyi vállalkozó időközben felvásárolta. Itt is mindennaposak a kelletlen vendégek. A folyamatos felszólítások hatására néha levágják a füvet, de más nem történik. Körbejártuk a területet, bár az ajtók zárva voltak, azért találtunk lehetőséget a szabad bejárásra, pedig ez balesetveszélyes is lehet. Zsuponyó Anettet is többen felkeresték már a probléma kapcsán.

„Nagyon sok bejelentés érkezett már a lakosság részéről is és itt szeretném megkérni az embereket, hogy ha bármiféle illetéktelen személyeket látnak az épület környékén, akkor legyenek szívesek a rendészetet értesíteni, akik a nap 24 órájában elérhetőek” - mondta Zsuponyó Anett, területi képviselő.

A hatósági jogkörök 2013-as évi átalakítását követően az önkormányzatnak jelenleg nincs lehetősége komolyabb lépést tenni ezen magántulajdonú ingatlanok sorsával kapcsolatban.

„Nagyon fontosnak tartom azt az új lehetőséget, amit a szeptemberi testületi ülésünkön tudunk elfogadni. Egy településkép-védelmi rendeletet tudunk hozni, aminek köszönhetően a polgármester jogköre lesz az, hogy büntetést szabhat ki városképbe nem illő ingatlanok esetében. Bízunk abban, hogy ezek az intézkedések esetleg hozzásegítenek majd ahhoz, hogy a tulajdonosok végre felfigyeljenek ezekre az épületekre” - fogalmazott Janiczak Dávid, polgármester.

A romos házak jelenléte nem csak városunkat érinti, ez országos probléma. Zsigray Árpád a Járási Hivatal vezetője az mondja, általában akkor kerülnek hozzájuk ezek az ügyek, amikor már valamilyen veszély jelentkezik, vagy a többszöri felszólítás ellenére sem reagál a tulajdonos. Vannak olyan esetek, amelyekkel már három éve küzdenek.

„Egy egységes, nem az építésügyi szabályzattal szabályzott törvény- vagy jogszabályhalmaz kell, hanem valami speciális, amit direkt erre találnak ki. Elég sokan sikítoznak már ez ügyben, többek között mi is, hiszen mi is érintve vagyunk a végrehajtások miatt. Remélhetőleg hamarosan megszületik majd egy jó jogszabály, ami ezt rendezi” - nyilatkozta Zsigray Árpád, az Ózdi Járási Hivatal hivatalvezetője.

A helyzet elég kilátástalannak tűnik, de a város vezetői és az illetékes szervek képviselői mindent megtesznek a viszonylag elfogadható állapot fenntartásának érdekében. Sajóvárkonyon több olyan ház is van, amelyekre már bejegyezték a bontást, ezeknél talán valamivel egyszerűbb a helyzet, viszont a cégeknél szinte lekövethetetlen a többszöri tulajdonosváltásnak köszönhetően az épület gazdájának kiléte. A problémát fokozza, hogy az ingatlanok jelentős részén több végrehajtás is szerepel. Ez azt jelenti, hogy amennyiben úgynevezett erőszakos bontást rendelnek el, abban a pillanatban megjelennek a hitelezők, és a bontást végrehajtón próbálják leverni követeléseiket. A tulajdonosnak nem érdeke, hogy pénzt fordítson a helyreállításra.


083_0_t 083_1_t 083_2_t 083_3_t
083_4_t 083_5_t 083_6_t 083_7_t
083_8_t 083_9_t 083_10_t 083_11_t
083_12_t 083_13_t 083_14_t 083_15_t
083_16_t 083_17_t
Vissza