Nyugdíjas Szövetkezet (képgalériával)2017. szeptember 12. (kedd) 19:00 - Városnews/6078_0_300.jpgSzakmai találkozót tartottak városunkban az aktív idősek foglalkoztatásának társadalmi jelentőségéről és hasznáról. Ennek keretében három ózdi szervezet kötött együttműködési megállapodást a Harmadik Kor Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezettel. Június végén alkotta meg az Országgyűlés azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi a nyugdíjas szövetkezetek létrejöttét. A találkozón Nyitrai Zsolt miniszerelnöki biztos is jelen volt .

Ma délelőtt az Inkubátor Házban egy sajtótájékoztató keretében jelentette be városuk országgyűlési képviselője, hogy Ózdon is megkezdheti működését a Nyugdíjas Szövetkezet. Június végén alkotta meg az Országgyűlés azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi ezek létrejöttét, és nagyon kedvező feltételeket teremt a nyugdíjasok és foglalkoztatók számára. Az aktív idősek, akik szívesen dolgoznának, akár több tízezer forinttal is magasabb jövedelmet kaphatnak havonta a nyugdíjuk mellett. Július harmadikán jött létre az első ilyen szervezet megyénkben, a Harmadik Kor Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet, ezt követően több mint 500 fő nyújtotta be tagsági kérelmét. A szakmai találkozón több helyi szervezet és cég is jelen volt, akik nyitottak erre a kezdeményezésre.

„Az aktív korúak száma valamelyest nőtt a térségünkben, akik az elsődleges  munkaerőpiacon részt tudnak venni. Fontos azt is tudnunk, hogy az intézményeink és a cégeink egy része szívesen és bátran foglalkoztat vissza nyugdíjasokat, hiszen rendelkeznek azzal a munkatapasztalattal, azzal a fajta munkához való készséggel, amely az ózdi embereket mindig is jellemezte” - fogalmazott Riz Gábor, országgyűlési képviselő.

A rezsicsökkentő intézkedéseknek köszönhetően egy átlagos magyar nyugdíjas éves szinten több mint százezer forintot tud megtakarítani. A dolgozó nyugdíjasok jövedelmét csak 15 százalékos személyi jövedelemadó terheli, és nyugdíjuk is változatlan marad. A Nyitrai Zsolt miniszerelnöki biztos beszámolt a pozitív hatásokról is, illetve az első szervezet létrejöttéről. Arra biztatja a dolgozni vágyókat, hogy legyenek aktív tagjai a szövetkezeteknek.

„Jó példa ez generációk közötti együttműködésre akár, hiszen a nyugdíjasoknál nagyon sok szakmai és élettapasztalat van. A piacon pedig munkaerőhiány. Ez mindenki számára egy jó lehetőség lehet. Miskolcon alakult meg az első nyugdíjas szövetkezet az országban, és most Ózdon tettünk nagyon komoly lépést. Elmondhatjuk, hogy mára minden megyében van nyugdíjas szövetkezet és már országos lefedettségűvé vált” - nyilatkozta Nyitrai Zsolt, miniszterelnöki biztos.

A Harmadik Kor Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet célja, hogy a megyében a helyi munkaerő-piaci tapasztalatokkal rendelkező partnerek bevonásával, egyfajta hálózatot alakítson ki. Sok foglalkoztató érdeklődik a lehetőség iránt, hiszen hiány van a jól képzett munkaerőben az ipar, a kereskedelem, a turizmus, az egészségügy és a szociális ellátás területén. Számos helyi vállalkozó és szervezet figyelmét is felkeltette ez a lehetőség.

„Gyakorlatilag a foglalkoztatás itt a végeken rendkívül fontos dolog, ha módunk lesz  ezen a nyugdíjas szövetkezeten keresztül a foglalkoztatási létszámunk stabilitására és biztos ponton tartására akkor úgy gondoltuk, hogy ez a csatlakozás mindkét félnek előnyös lehet” - mondta Eke István, a Felkor 2000 Kft. tulajdonos ügyvezetője.

Hazánkban több mint kétmillió nyugdíjas él, és az erkölcsi megbecsülés mellett nagyon fontos számukra az anyagi elismerés is. A szövetkezetek egy remek lehetőséget biztosítanak az aktív idősek számára a munkaerő piacon. A Harmadik Kor Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet együttműködési megállapodást kötött a Borsodi Tranzit Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft-vel, illetve több kiemelt foglalkoztatóval is, a Felkor 2000 Kft-vel, az ÓAM Ózdi Acélművek Kft-vel és az Almási Balogh Pál Kórházzal is.


078_0_t 078_1_t 078_2_t 078_3_t
078_4_t 078_5_t 078_6_t 078_7_t
078_8_t 078_9_t 078_10_t
Vissza