Újra együtt (képgalériával)2017. szeptember 10. (vasárnap) 10:50 - Városnews/6070_0_300.jpg50 éves érettségi találkozónak adott helyet az Ózdi József Attila Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium. Az 1967-ben végzett osztály egykori tagjai itt találkoztak újra egymással, hogy felelevenítsék a közös diákévek, régi tanáraik emlékét, és elmeséljék egymásnak, hogy kit merre sodort az élet az alma mater elvégzése után.

József Attila mellszobrának megkoszorúzásával, és mécsesek gyújtásával kezdődött szombat délben a nosztalgikus osztálytalálkozó. Egykor negyvenen voltak, ma már csak huszonnyolcan élnek az ötven évvel ezelőtt végzett fiúosztály tagjai közül. A találkozóra tizennégyen jöttek el az ország különböző tájairól.

„Mi voltunk a 4/2-esek, ez annyit jelent, hogy négy napot iskolába jártunk, kettőt pedig a gyárban dolgoztunk. Negyedik osztályban már három napot dolgoztunk, hármat pedig tanultunk. Így kaptunk érettségit és szakmunkás bizonyítványt villanyszerelésből” - mondta Magyar Pál.

A koszorúzást követően a hármas tanterembe folytatódott tovább a találkozó. Magyar Pál fél évvel ezelőtt kezdett bele a szervezőmunkába, ő vezényelte le a jeles nap menetét. Először is azokról a diáktársakról emlékeztek meg, akik már nem lehettek közöttük. Mécses gyújtással és néma főhajtással tisztelegtek emlékük előtt, majd névsor szerint haladva egyenként meséltek életük főbb állomásiról. Néhányuk között az érettségi óta sem szakadt meg a kapcsolat.

„Vannak, akikkel telefonon tartom a kapcsolatot – amióta csak telefonálni lehet Magyarországon. Előtte évente, félévente jött-ment a levél, hogy beszámoljunk egymásnak magunkról” - nyilatkozta Holló Vaskó Vendel.

Előkerült a régi tablófénykép, és nem maradt el a ballagási tarisznya sem, csak a dátum lett rajta más. Az elmúlt ötven évben csupán kétszer jöttek össze ilyen formában, az öt és a negyvenöt éves találkozón. Azóta még kevesebben lettek, így felértékelődött számukra az esemény fontossága. Néhányan a feleségükkel együtt érkeztek.

„A férjem itt tanult annak idején. Én most találkoztam először a fiúkkal, de volt akit már látásból ismertem. Nagyon jó érzés látni, ahogy üdvözlik egymást, hogy te ki vagy” - fogalmazott Nagy Gáborné.

Az egykori diáktársak örömmel és némi meghatottsággal beszélgettek a közös emlékekről. Ezt követően a Gyári temetőben virágokat helyeztek el egykori osztályfőnökük Dóbisz András sírjánál, megtekintették a régi kollégium épületét, majd az egyik helyi étteremben folytatták a nosztalgikus találkozót.


070_0_t 070_1_t 070_2_t 070_3_t
070_4_t 070_5_t 070_6_t 070_7_t
070_8_t 070_9_t 070_10_t 070_11_t
Vissza