Időszakos ellenőrzés2017. szeptember 7. (csütörtök) 19:00 - Városnews/6064_0_300.jpgIdőben, még a fűtésszezon megkezdése előtt gondoskodni kell a kémény- és fűtésrendszerek megfelelő karbantartásáról. Ellenőrzésüket kormányrendelet írja elő és a tavalyi évtől a lakossági szektorban a katasztrófavédelem felügyelete alá tartozik. Tűzvédelmi bírság is lehet a következménye a mulasztásnak.

A kéményrendszerek időszakos ellenőriztetése nagyon fontos élet- és vagyonbiztonsági szempontból, ezért kötelező. A kémények, égéstermék-elvezetők, valamint tüzelő-fűtő berendezések általános műszaki állapotának felmérését célszerű a fűtésszezonon kívül, lehetőleg a nyári időszakban elvégeztetni. Zárt égésterű tüzelő- és fűtőeszköz, valamint gázüzemű fűtőeszközhöz csatlakoztatott kémény esetén kétévente, minden egyéb tüzelőeszközhöz kötött kémény esetén pedig évente kell megrendelni a tisztítást.

„A jól karbantartottságnak két alapvető feltétele van. Egyik, hogy a felhasználó gondoskodjon a karbantartottságról. Saját erőből vagy szakember igénybe vételével, illetve vegyük igénybe a kéményseprő szakemberek által végzett sormunkát, hiszen az égéstermék elvezetőkben lerakódott korom, a füstgázok és az égéstermékek vissza szivárgásához vezethet, ami emberi életet is követelhet” - mondta Tőkés Tamás, tűzoltóparancsnok.

Az elmulasztott ellenőrzésnek, és nem megfelelő karbantartásnak komoly veszélye is lehet. A szén-monoxid mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amely legtöbbször a helytelenül használt tüzelőberendezés miatt következik be. A szén-monoxid-koncentráció emelkedése érzékelővel jelezhető előre.

„Minden évben jönnek ellenőrizni a kéményeket. Ez jó dolog, mert úgy legalább biztosak vagyunk abba, hogy tiszták a kémények, és elvezetik az égésterméket. Eléggé veszélyes a szén-monoxid, bár meglehet oldani, ha valaki vesz egy házi szén-monoxid jelzőkészüléket. Ezzel meglehet előzni a bajt” - nyilatkozta Nagy Géza.

Új karbantartás igénybevételére is van lehetőség a 1818-as hívószám 9-es menü pontja alatt. Új időpont egyeztetéssel lehet kérni az ütemezett sormunkán kívüli munkavégzést, így elkerülhető az esetleges bírság kiszabása.

Vissza