Új rendszer (képgalériával)2017. szeptember 1. (péntek) 19:00 - Városnews/6043_0_300.jpgÚj rendszert tesztel a rendőrség a gyorshajtások elleni fokozott fellépés érdekében. A technológia működési elve, hogy a sebességmérő műszer jelet küld egy okos készülékre, így a hatóság emberei könnyebben tetten érhetik a szabálytalankodókat, emellett a körözött járművek is gyorsabban kézre keríthetők.

Maga a rendszer nem egy új keletű dolog. A rendőrség már korábban is használta a robotzsaru nevezetű számítógépes programot, ebben végzik például a jelentések megírását is. Most az adatbázis okostelefonon is elérhető, és ez nagymértékben hozzájárul a járőrök munkavégzésének sikerességéhez. A mostani fejlesztés is a Véda-rendszerhez kapcsolódik.

„A rendszert 2013-ban üzembe helyezték, azóta folyamatosan fejlesztik és bővítik a funkcióit. Mostanra eljutottunk oda, hogy a változtatható helyű és a fix ellenőrzési pontra is egy kézi eszközzel rá tudunk csatlakozni. Ezek az ellenőrző pontok jelzéseket küldenek a kézi eszközre az intézkedő rendőrnek. Akár körözött járművel kapcsolatban, vagy az adatbázisban más hiányosságot vélnek felfedezni a jármű rendszáma alapján, illetve amennyiben gyorshajtást követ el a jármű vezetője, azonnal értesítést kap az intézkedő járőr” - mondta Rajhóczki Péter, az Ózdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője.

Az okos készüléket kezelő rendőr igazoltatáskor rögtön a jogsértés elkövetése után, intézkedés alá tudja vonni a szabálytalankodót. Az új technikának köszönhetően ezután olyan kihágásokat is szankcionálni tudnak a rendőrök, amit eddig csak ritkán tudtak megtenni.

Számos esetben előfordult, hogy a jogsértést a rendőrök nem tudták rábizonyítani az elkövetőre. Az új technikának köszönhetően ezek az ügyek a jövőben megoldódnak. Ezen a héten tesztelik a rendszert, így hamarosan már napi használatba kerülhet.

Az eddigi gyakorlattal ellentétben egy leállításos igazoltatásnál nem kell a rendszám adatait karakterenként bevinnie az adatbázisba a rendőröknek. Az okos eszköz fényképezője segítségével pillanatok alatt kiadja a jármű adatait a gép, ezzel is lerövidítve a procedúra hosszúságát.


043_0_t 043_1_t 043_2_t 043_3_t
043_4_t 043_5_t

 

Vissza