Optimális védelem (képgalériával)2017. augusztus 30. (szerda) 19:00 - Egészségnews/6036_0_300.jpgNem szabad alábecsülni, illetve félvállról venni a gyakori fertőző betegséget, a bárányhimlőt. Szeptemberben az óvodába és iskolába induló gyerekek között sokszor járványszerűen söpör végig a fertőzés, ami lázzal, viszkető hólyagos kiütésekkel jár, azonban védőoltással elkerülhető. A bárányhimlő a közösségbe kerülő gyermekek mellett a várandós nőkre, és a fertőzésen eddig még át nem esett felnőttekre is veszélyes lehet. A védőoltást illetően megoszlik a vélemény a szülők körében.

Viszketés, sok apró pötty és a hideg rázókrém. Akik átestek a bárányhimlő betegségen, azok számára ezek a szavak ismerősen csengenek. Magyarországon évente átlagosan 35-40 ezer gyermek kapja el a betegséget. A vírus a hétköznapi használati tárgyakon, ruházaton is életképes, de leginkább belélegzés útján, cseppfertőzéssel terjed. Az optimális védelemhez elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő stabilitása, illetve védőoltásra is szükség van.

„A bárányhimlő elleni védőoltás már 9 hónapos kortól adható, és kettőt kell belőle adni, hat hét szünet közbeiktatásával. Gyakorlatilag egy életre szóló immunitást eredményez, tehát ugyan azt érjük el vele, a védőoltás beadásával, mintha átestünk volna a természetes fertőzésen” - mondta dr. Csízi Zoltán, gyermekgyógyász szakorvos.

A felnőttkori bárányhimlő ráadásul rendszerint súlyosabb lefolyású, és ezért a szövődmények előfordulásának kockázata is nagyobb. Övsömör is kialakulhat azoknál, akik korábban már átestek bárányhimlős megbetegedésen. Felnőtt betegeknél a leggyakoribb és legveszélyesebb szövődmény a vírus okozta tüdőgyulladás. A gondos szülők többsége mégis a természetes gyógyulást választja.

„Még mind a kettő gyermekem megúszta eddig, hiába vannak közösségben. Mindezek ellenére sem tervezem az oltásokat, tehát a védőoltás beadatását. Én úgy gondolom, hogy essenek át rajta, mi is átestünk rajta. Reméljük van olyan erős az immunrendszerük, hogy nem fogja ez annyira megterhelni, ha elkapják” - nyilatkozta Varga Szilvia.

A megbetegedés alatt ágynyugalomra van szükség, láz esetén lázcsillapításra. A viszketés okozta nyugtalanság miatt az ingert csökkentő szereket adhatunk a gyermekünknek. A beoltottak kisebb testvéreiket, óvoda- és iskolatársaikat is védik a megbetegedéssel szemben.


036_0_t 036_1_t 036_2_t 036_3_t
036_4_t 036_5_t
Vissza