Külföldi szemmel (képgalériával)2017. augusztus 29. (kedd) 19:00 - Városnews/6030_0_300.jpgEgy német újságíró járt városunkban információgyűjtés céljából. A Frankfurter Rundschau című lap szerkesztője arról kérdezte az ózdiakat, hogy miként élik napjaikat, hogyan változott az életminőség a jelenlegi kormány időszaka alatt, továbbá milyen előnyei és hátrányai vannak a közmunkaprogramnak. A politikai híreknek ugyanis csupán egy része jut el a környező országok lakóihoz, ők viszont nyitottak hazánk mindennapjaira.

Élet a munka világában. Egyre gyakrabban mutatnak érdeklődést a külföldi országok lakói Magyarország életszínvonala és belpolitikája iránt. A Frankfurter Rundschau közéleti magazin szerkesztője látogatott el hazánkba, illetve Ózdra, hogy szemügyre vegye a közmunkaprogramban dolgozó emberek mindennapi életét, és feltérképezze, hogy milyen véleménnyel vannak a jelenlegi politikáról. Kíváncsi volt arra is, hogy az emberek tapasztaltak-e valamilyen változást az elmúlt évekhez képest, illetve a kormány mennyire befolyásolja az egyszerű emberek életét. Több dolgozó személyt is megkérdezett ezzel kapcsolatban.

„Azért jöttem ide, mert a német médiában csak Orbán Viktorról hallunk, az utca emberéről nem. Mindenképpen olyan egyéneket szeretnék megkérdezni, akik mindennapi emberek. Nem politikusokat, nem újságírókat és nem aktivistákat. Ezért is jöttem Budapestről Ózdra. Inkább az átlagemberek véleménye érdekel, amit otthon a sajtónkból nem lehet kiszűrni, így nem tudom mi történik az utcákon” - mondta Olivia Kortas, a Frankfurter Rundschau újságírója.

Az újságíró pozitív benyomással volt városunkról. Számára mindenki nagyon segítőkész és barátságos volt. Elmondta azt is, hogy amikor Budapesten beszélt, vagy találkozott az emberekkel olyan érzése volt, hogy mindenki saját magával törődik, és egyfajta énközpontú szellemiségben gondolkodnak. Ellátogatott egy varrodai üzembe is, ahol szintén a közfoglalkoztatásban dolgozókat kérdezte munkájukról, illetve megszólaltatta a vezetőjüket is.

„Azt gondolom a közfoglalkoztatott dolgozóink egyre jobban érzik annak a súlyát, illetve látják a városban, hogy amit ők tesznek Ózdért, akár a parkfenntartás területén, vagy akár a speciális közfoglalkoztatott programban, hogy annak mi az eredménye. Tehát egyre jobban kezdik érezni a dolgozók, hogy nem feleslegesen dolgoznak, hanem amit ők megcsinálnak, annak van látványa és értéke” - fogalmazott Restás Alexandra, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény foglalkoztatási és szervezési csoportvezetője.

A közmunkaprogram az állam egyik lehetséges foglalkoztatáspolitikai eszköze, melynek eredeti célja az álláskeresők munkaerőpiacra való visszakerülésének átmeneti segítése. Az újságíró átfogó véleményt kapott az Ózd városában élőktől és dolgozóktól, Magyarország politikai világáról, befolyásáról, illetve az életszínvonal jelenlegi helyzetéről is.


030_0_t 030_1_t 030_2_t 030_3_t
030_4_t 030_5_t 030_6_t 030_7_t
030_8_t 030_9_t
Vissza