Labdarúgó emléktorna (képgalériával)2017. augusztus 29. (kedd) 19:00 - Sportnews/6029_0_300.jpgA rasszizmus elleni küzdelemre hívta fel a figyelmet az a Farkas János és Szepesi Gusztáv emléktorna, amit a Városi Stadionban rendeztek meg. A kezdeményezéshez több rendvédelmi szerv is csatlakozott. A program elérte célját, hiszen romák és nem romák barátságban futballoztak együtt.

A Farkas János Alapítvány már számos alkalommal rendezett hasonló eseményt országszerte, viszont Ózdon ez volt az első alkalom. A cél, hogy a labdarúgás révén közelebb kerüljenek egymáshoz a roma fiatalok és a rendvédelmi szervek dolgozói. A résztvevő csapatok kispályás mérkőzéseken mérték össze erejüket.

„A helyszín apropóját az adta, hogy dr. Túrós András itt volt először kapitány. Ekkor gondolkodtunk és elhatároztuk, hogy Ózdon rengeteg a cigány, és hozzuk el ide is a rendezvényt. Ekkor felvettük a kapcsolatot Varga László ezredes úrral, megbeszéltünk mindent, és most itt vagyunk” - nyilatkozta Mezei István, a magyar cigány válogatott menedzsere.

Az ózdi rendezvény másik apropóját egykori kiváló labdarúgónk Szepesi Gusztáv szolgáltatta, aki roma származású volt, és városunk szomszédságában Sajószentpéteren látta meg a napvilágot.

„A Farkas János Alapítvány kezdeményezte ezt a futballtornát, amit a rasszizmus elleni küzdelem égisze alatt hirdettek meg. Azt gondolom, hogy a rendőrségnek egy ilyen kezdeményezés mögé oda kell állnia, és mi is lettünk első körben felkérve arra, hogy szervezzük meg itt helyben ezt a rendezvényt. Nagy örömmel fogaduk a felkérést. Felhívtunk hat csapatot abból a célból, hogy versenyezzenek egymással” - mondta dr. Varga László, rendőr ezredes, kapitányságvezető.

A résztvevő csapatok mérkőzésenként 2x12 perc játékidőt kaptak. Már a bajnokság elején érezhető volt, hogy a csapatok komolyan veszik a megmérettetést, és igen komoly harc bontakozott ki. A nagy melegben mindenki hamar elfáradt, így bizony szükségesek voltak a gyakori cserék. Az országos polgárőrség csapata is keményen küzdött a párharcok során.

„A polgárőrségnek van szlogenje ugyanúgy, mint a rendőrségnek is. A rendőrségé ugye „Szolgálunk és védünk”. A polgárőrség szlogenje „Együtt egymásért”. A lényege, hogy tegyünk egymásért, mindenféle megkülönböztetést figyelmen kívül hagyva azért, hogy az emberek biztonságérzete jobb legyen. Ezt szolgálja ez a labdarúgó torna is. Megmutatjuk, hogy a rendvédelmi szervek, és a cigány fiatalok hogyan tudnak harcolni a sztereotípiák ellen. A bűnözésben két tipusú ember van, bűnöző és tisztességes. Mi a tisztességes emberekért szervezzük ezt a tornát” - fogalmazott Csóra György, az Országos Polgárőr Szövetség általános elnökhelyettese.

A tornán több fordulóban mérték össze tudásukat a csapatok. Az izgalmas mérkőzések végén a Tűzoltók együttese szerezte meg az első helyet. Emellett a tornán helyezést elérő csapatok, valamint a legjobbnak megítélt játékosok is ajándékokkal térhettek haza.


029_0_t 029_1_t 029_2_t 029_3_t
029_4_t 029_5_t 029_6_t
Vissza