Új szín (képgalériával)2017. augusztus 28. (hétfő) 19:00 - Egyháznews/6026_0_300.jpgÚj színt kapott a református templom két kupolája a napokban. A festés már időszerű volt, mivel az időjárás nyomot hagyott rajtuk. Bár a fedés jó állapotban volt, de a külső szín erősen megkopott, ami repedezetté vált és pergett. A templom tornyai 1998-ban újultak meg utoljára, így már aktuális volt a renoválás. A mostani munkálatok alpinista módszerrel zajlottak.

Állagmegóvási munkálatok zajlanak a Szabó Lőrinc úti református templomban, pontosabban annak a tetején. A két kupolát színezték a szakemberek, ugyanis az idő vasfoga nyomot hagyott rajtuk, a felújítást mostanra sikerült beütemezni. A gyülekezet tavasszal döntött úgy, hogy erre a munkára sort kerítenek még a rossz idő beállta előtt. Lezákné Hajdu Enikő elmondta, hogy a festés nagyjából egy napot vett igénybe, így semmi fennakadást nem okozott a gyülekezet életében.

„A templom két kis kupolájának a fedése jó volt, de a festése az már megkopott és a gyülekezetünk, vezető testület a presbitérium határozta el, hogy ha mód, lehetőség és az anyagiak engedik, akkor ebben az esztendőben szeretnénk a két kis templom tornyot lefestetni. Elindultak a kivitelezőknek a megkeresése, végül is egy füzesabonyi vállalkozó mellett döntöttünk, aki vállalta, hogy alpinista módszerrel lefesti a templom tornyait” - nyilatkozta Lezákné Hajdu Enikő, református lelkész.

A templom körül az utóbbi esztendőkben is voltak felújítási munkálatok. Három évvel ezelőtt tavasszal a gyülekezet tagjainak adományaiból, és az önkormányzat támogatásának segítségével újulhatott meg református templom kerítése, és még 2014 nyarán a templom külső színezése is megtörtént. Az épületen ezt megelőzően a kilencvenes évek közepe óta nem volt semmilyen tatarozás.

A református templom tornyai közel 20 évvel ezelőtt újultak meg. Lezákné Hajdu Enikő elmondta, hogy vannak felújítással kapcsolatos terveik, hiszen a fűtéskorszerűsítés és az ablakok cseréje is megfog történni, amint anyagi forrásuk engedi.

A füzesabonyi szakemberek egy olyan technológiát alkalmaztak, amely időtálló, és sokáig megőrzi majd a torony épségét. A kupola előkezelését követően rézalapú festékkel kenték le a külsejét. A templomon még van mit csinálni, hiszen az erkélyrészt is szeretnék rendbe tenni, de a közeljövőben a parókián is terveznek még állagmegóvási munkálatokat.


026_0_t 026_1_t 026_2_t 026_3_t
Vissza