Jogosítvány nélkül (képgalériával)2017. augusztus 25. (péntek) 19:00 - Híreknews/6021_0_300.jpgIgen súlyos problémát jelent nemcsak városunkban, hanem országos szinten is a vezetői engedély nélküli vezetés. Az érintettek mivel nem részesültek megfelelő oktatásban nincsenek tisztában a szabályokkal, így alkalmazni sem tudják azokat, ezzel veszélyt jelentve a többi közlekedőre.

Az utóbbi időben igen gyakori környékünkön a jogosítvány nélkül vezetés. Kiderült az is, hogy egyre több szülő vásárol kis köbcentis quadokat gyermeke számára. A fiatalok ezzel játszanak, viszont nem rendelkeznek a használatához szükséges engedéllyel. Emiatt a szülők felelősségre vonhatóak, hiszen ők a tulajdonosai a járműnek.

„Az a tapasztalatunk, hogy egyre gyakoribb az, mikor vezetői engedély nélkül, vagyis alapvető jártasság nélkül vesznek részt a közúti közlekedésben a személyek. Ez nyilván egyfajta rizikó fokozás, ugyanis nem csak egy jármű kezelésére kell alkalmasnak lennie egy személynek, hanem alapvető szabályismerettel is rendelkeznie kell ahhoz, hogy a közúti közlekedésben önmagát és más személyt ne veszélyeztessen” - mondta Rajhóczki Péter, rendőr őrnagy, a Közlekedésrendészeti Osztály osztályvezetője.

Fontos dolog, hogy aki engedély nélkül vesz részt a közlekedésben, szabálysértést követ el, aminek kapcsán komoly pénzbírságot szab ki a rendőrség, emellett eltiltják a járművezetéstől. A pénzbírságokat a KRESZ ebben a kategóriában 40 ezer forinttól egészen 90 ezer forintig határozza meg.

„Az autodidakta módon történő vezetés azért is rossz, mert rengetek olyannal találkozunk, hogy rossz beidegződés van a sofőrökben. Ez lehet rossz kormányfogás, rossz pedálkezelés, ülésbeállítás, vagy rossz sorrendben csinálják a dolgokat. Talán ettől is fontosabb, hogy nem ismerik a közlekedési szabályokat, nem tudja őket alkalmazni, és nyilván nem is tartják be. Ez megint a többiek rovására tud válni” - nyilatkozta Miksztai Zoltán, autósiskola-vezető.

Az is a jármű tulajdonosának a felelőssége, hogy annak is legyen jogosítványa, akinek esetleg kölcsönadja az autót. Ezenkívül a vezetőnek képesnek kell lennie az autó vezetésére, beleértve az esetleges egészségügyi problémákat is, ugyanis ha valakinek el van törve a keze, akkor már nem tudja rendeltetésszerűen használni a személygépkocsit.


 (Illusztráció.)

021_0_t 021_1_t 021_2_t 021_3_t

 

Vissza