Szerelmes őzek2017. augusztus 18. (péntek) 19:00 - Aktuálisnews/6000_0_300.jpgAz őzek szerelmes időszakában nem árt vigyázni az utakon. A párzási idő július második felétől augusztus közepéig tart, de az időjárás viszontagságai miatt akár tovább is. Ebben a hónapban több vadkár okozta baleset történik, mint egész évben. Kellő odafigyeléssel és óvatossággal el lehet kerülni az akár életveszélyes baleseteket.

Üzekedés, azaz párzási időszak. Július második felétől kezdődik el, és augusztus közepéig tart az őzek párkereső időtartama. Ilyenkor ezek az állatok figyelmetlenebbek, hiszen erős ösztöneik arra kényszerítik őket, hogy megtalálják párjukat. Ilyenkor a vadak egymás után szaladva próbálnak meg szerelembe esni. Évezredek óta egy bizonyos útvonalon járva keresik egymást, így gyakori, hogy az ember alkotta utak keresztezik. Ebben az esetben alakulnak ki a balesetek, amelyek súlyos akár életveszélyes károkat is okozhatnak.

„A bakok ilyenkor elindulnak megkeresni a sutákat, amik jeleket hagynak maguk után, hogy merre találhatóak. A vadász onnan tudja, hogy megkezdődött az üzekedés, hogy a bakokat nem találja a helyén, hanem a suták közelében. Ez az udvarlás elég különleges az őzeknél, mert amikor a suta már nem menekül, elkezdi űzni” - mondta Szabó György, a Nádasdvölgye Vadásztársaság tagja.

Az őzek ilyenkor, úgynevezett ördög gyűrűt vagy boszorkány gyűrűt taposnak. Legtöbb esetben ekkor találkozik a gépjármű vezető és vad az utakon. A nász miatt nemcsak azokon a helyeken lehet a közutakon felbukkanásukra számítani, ahol ki van helyezve a vadveszélyt jelző tábla, hanem máshol is. Ilyenkor a vezető a nem jól meghozott döntés alapján kerül bajba. Kellő odafigyeléssel és nagy óvatossággal el lehet kerülni a súlyos baleseteket.

„Kicsit mérsékeltebb tempóval, odafigyelve arra, hogy ha ilyen történik fölkészült legyen a gépjárművezető. Tudjon cselekedni, lassítani, távolsági fényszórót lekapcsolni, elkormányozni. Amilyen lehetősége éppenséggel van” - fogalmazott Miksztai Zoltán, autósiskola-vezető.

Legfőképp az esti és késő éjszakai órákban kell nagy körültekintéssel közlekedni, illetve fokozott figyelmet kell fordítani nemcsak az útszakaszra, hanem az út szélére is. A vad elgázolása közúti balesetnek minősül, és ebben az esetben a rendőrség a vadásztársasággal közösen állapítja meg az okozott károk nagyságát. Egy őzbak vadászati értéke több mint egymillió forint is lehet. A párzást követően szeptemberben a szarvasok bőgési időszaka várható. Ekkor részleges erdőlátogatási tilalom van érvényben.

(A kép illusztráció.)

Vissza