Iskolakezdés előtt (képgalériával)2017. augusztus 17. (csütörtök) 19:00 - Oktatásnews/5993_0_300.jpgMegérkeztek a tankönyvek a város általános iskoláiba. Az idén szinte mindenhol zökkenőmentesen zajlott a szállítás, mivel a legtöbb tartós könyv és munkafüzet hiánytalanul megérkezett a tervezett időpontra. Számos intézményben az első tanítási napon vihetik haza a köteteket a tanulók. Tavaly még csak az alsó tagozatos diákoknak járt az ingyenes tankönyv, idén a kilencedik osztályig díjtalanul juthatnak hozzá az iskolások.

Megérkeztek a tankönyvek a város számos iskolájába a napokban. Tegnap a Vasvár Úti Általános Iskolába szállították az új kötetek, ahová a csomagokat Miskolcról vitték a helyszínre. A Sajóvárkonyi Általános Iskola tornatermében tantárgyanként rendezve állnak a kötetek a munkafüzetekkel együtt. Az intézménybe összesen 380 nebulónak a könyvei várnak becsomagolásra.

„A szállítás az előre egyeztetett időpontban megtörtént, amire fel voltunk készülve. A posta dolgozóitól kaptuk meg a tankönyveket, ebben az évben két raklapon érkezett, amelyet tételesen osztályonként vettünk át. Volt egy szállítójegyzék, ez alapján tudtuk egyeztetni. Ebben az évben nem volt se hiányunk, se többletünk, így könnyebb volt a munkánk” - nyilatkozta Bartáné Szalai Katalin, a Sajóvárkonyi Általános Iskola gondnoka.

Az ingyenes tankönyvekre jogosultak körét hazánkban az elmúlt években felmenő rendszerben bővítették, így a múlt tanévkezdéskor az alsó tagozatos gyerekek térítésmentesen juthattak a tankönyvekhez. Idén kilencedik osztályig díjtalanul kapják a könyveket az érintettek.

„Korábban voltak olyan problémák, hogy egyes tankönyveket nem kaptunk meg időben, vagy kevesebbet kaptunk bizonyos kötetekből. Ezeket hosszú hetek alatt sikerült lerendezni, hogy visszaküldeni a többletet, illetve megkapni a hiányt. Ebben az évben azonban minden egyes könyvünk pontosan megérkezett, nem volt egyetlen tankönyvből se több, se kevesebb” - mondta Nagy Orsolya, a Sajóvárkonyi Általános Iskola igazgatóhelyettese.

Az egyes intézmények maguk alakítják ki a könyvek kiosztásának rendjét, de sok helyen az első tanítási napon kapják meg ezeket a gyerekek. A leselejtezett darabokat nyilvántartásba veszik a dolgozók, mivel a tartós kötetek a leltárba kerülést követően újra felhasználhatóak. Az új tanév előkészítéséhez azonban nemcsak a könyvek és a tanszerek beszerzése tartozik hozzá. A Sajóvárkonyi iskolában festők teszik tisztábbá, és színesebbé az első osztályos tanulók tantermeit, így a napokban két helységet tesznek vidámabbá a dolgozók a szeptemberi iskolakezdésre.


993_0_t 993_1_t 993_2_t 993_3_t
993_4_t 993_5_t
Vissza