Téli tüzelő (képgalériával)2017. augusztus 15. (kedd) 19:00 - Városnews/5987_0_300.jpgElkezdődött a szociális tűzifa feldolgozása, amit a Startprogram Iroda munkatársai a volt Oxigéngyár területén hajtanak végre. A dolgozók közel 6000 köbméter fát aprítanak össze kézi, illetve gépi szerszámokkal. Az előkészítő munkának köszönhetően a hideg hónapokban akadálymentesen tudják szállítani a tűzifát a rászoruló családoknak.

Nagy erőkkel dolgozzák fel a szociális tüzelőanyagot a Startprogram Iroda munkásai. A nagy meleg ellenére korán el kellett kezdeni a munkálatokat, hogy a rengeteg fát időben, szállítható állapotba vihessék a családokhoz. A cél az, hogy a rászorulóknak és időseknek segíteni tudjanak ezzel az ellátással a fagyos téli hónapokat átvészelni. A nagy vihar okozta károkból származó erdei tüzelőket szállítják a telephelyre feldolgozásra. A fát a Startprogram Iroda munkásai juttatják el ősszel azokhoz a családokhoz, akik igényelték a támogatást Ózd Város Önkormányzatától.

„Az Önkormányzat szerződés alapján március elsejétől az erdészettől 5900 erdei köbmétert vásárolt, ebből már leszállítottunk körülbelül 2400-at. Ennek a fának a folyamatos felvágása történik. A szociális tűzifákat a határozatok alapján szállítjuk, így kapják meg a lakosok. Most is történik, de igazából a téli időszakra vagyunk felkészülve” - nyilatkozta Kelemen Károly, a Startprogram Iroda műszaki vezetője.

A munkásoknak rendelkezésre áll egy több funkciós hasogató gépezet, amely a nagyobb méretű rönkfákat felaprítja, és több kisebb darabra vágja, amit egy futószalag továbbít a szállító járműre. A folyamat így sokkal egyszerűbb és gyorsabb, de a kézi hasogatásra is szükség van. A nehéz munkafolyamatot motor, illetve kézi fűrészekkel, fejszékkel végzik el.

„Van három darab motorfűrész itt lent, de fent a telepen van több is. Nagy körfűrésszel, kis körfűrészekkel. Ezekkel a gépekkel dolgozunk” - mondta Ruszó Róbert, csoportvezető.

A telepen hozzávetőlegesen húsz munkás dolgozik naponta. A különböző munkafolyamatok veszélyesek, ezért nagy odafigyelést igényelnek. Az aprítás egy-egy fázisát akár két-három ember is végzi. A szociális tűzifa támogatás körülbelül 1.5 köbméter fára terjed ki. A lakásfenntartási támogatás a nehéz szociális helyzetben élő családokat segíti, így ez a tűzifa csak pótlás a téli időszakban.


987_0_t 987_1_t 987_2_t 987_3_t
987_4_t 987_5_t 987_6_t
Vissza