Prevenció és megelőzés (képgalériával)2017. augusztus 15. (kedd) 19:00 - Egészségnews/5986_0_300.jpgSzűrővizsgálatokra várták az érdeklődőket az Egészségfejlesztési Iroda munkatársai a Civil Ház alagsorában kialakított cardio-teremben. A Mozgás az Életért Civil Társaság második alkalommal hirdette meg az ingyenes, több vizsgálatból álló szűrést, amelyre minden korosztályból vártak érdeklődőket. A látogatók képet kaphattak az egészségi állapotukról, és ez csak tíz percet vett igénybe.

A Mozgás az Életért Civil Társaság második alkalommal hirdette meg az ingyenes, több állomásból álló szűrést. A helyszínre ez alkalommal is az ózdi Egészségfejlesztési Iroda munkatársai települtek ki, akik alapszűréseket végeztek el a teremben. Az érdeklődőknek lehetősége nyílt teljes testanalízisre, boka-kar index, vércukor-vérnyomás mérésre is többek között, de egy dietetikus is jelen volt, aki hasznos tanácsokkal látta el őket az egészséges táplálkozással kapcsolatosan.

„Akik hozzánk jönnek a cardio-terembe, azok túlsúlyos, egészségügyi problémákkal küzdő emberek, azoknak az a problémájuk általában, hogy előjegyzés kell minden vizsgálatra. Itt az alapszűréseket a lányok gyakorlatilag tíz perc leforgása alatt elvégzik. Ez egy ingyenes lehetőség, jönnek mozogni, és közbe a szűrés is megtörténik” - mondta Acsay-Szűcs Gabriella, a Mozgás az Életért Civil Társaság klubvezetője.

A szűrésre minden érdeklődőt vártak, nem csak a terembe járó vendégeket. Az iroda vezetője Nagy Krisztina elmondta, hogy ezekre a vizsgálatokra leginkább az idősebb korosztály látogat el, vagy azok, akik munkabeosztásuk miatt napközben nem jutnak el háziorvosukhoz.

„A háziorvoshoz nem mindenki jut el, hogy van-e valamilyen olyan problémája, betegsége amit esetleg nem érzékel, vagy nem vesz észre. Mi itt a vizsgálatok alkalmával kiszűrjük, és továbbküldjük. A prevenció, a megelőzés, és a továbbküldés a lényeg a szűrővizsgálatoknál” - nyilatkozta Nagy Krisztina, az Egészségfejlesztési Iroda irodavezetője.

A szűrésre érkezőknek minden állomáson végig kellett menniük, mivel a vizsgálatok során a kapott eredmények alapján látnak teljes képet a szakemberek. Az egészségügyben dolgozók a kiértékelés során állapítják meg, hogy mi az amivel foglalkozni kell a továbbiakban, és ennek megfelelően küldik tovább az illetőt. A szűrőnapra nemcsak súlyfelesleggel küzdők látogattak el, hanem olyanok is, akiket érdekelt kondíciójuk.

„Azt gondoltam, hogy felmérem milyen egészségi állapotban vagyok, hiszen olyan munkahelyen dolgozok, ezért gondoltam, hogy ez egy jó lehetőség” - fogalmazott Ganyi Ödön.

„A cukor- és koleszterinszintre, a vérnyomásomra szedek gyógyszert már több mint 8 éve, de hála Istennek az jó” - mondta Garsi Pál.

Az egészségügyi szűrőnap sok érdeklődőt vonzott, hiszen a helyiek is fontosnak tartják, hogy egészségügyi állapotukkal tisztában legyenek. A klub vezetője örült annak, hogy többen tudatosan érkeztek az edzésre, hiszen nemcsak a mozgással, hanem a tíz perces vizsgálattal is tettek egészségük megőrzéséért.


986_0_t 986_1_t 986_2_t 986_3_t
986_4_t 986_5_t 986_6_t 986_7_t
986_8_t 986_9_t 986_10_t
Vissza