Bringás megmérettetés (képgalériával)2017. augusztus 15. (kedd) 19:00 - Sportnews/5985_0_300.jpgRemekül szerepeltek a Szlovákiában megrendezett hegyikerékpáros versenyen az Ózdi Kerékpáros Egyesület sportolói. Frölich Tamás és Kovács István „Pityikusz” képviselte városunkat Svitben a Masters Maraton Európa Bajnokságon. A viadalon a 30-on túli korosztály számára 135, míg a 40 év felettieknek 78 kilométeres pálya volt kijelölve. A résztvevőknek a táv és a magasság emelkedés mellett a szitáló esővel, és a hőmérséklet ingadozással is meg kellett küzdeniük.

Két kerékpáros versenyző is képviselte városunkat a Szlovákiában megrendezett Masters Maraton Európa Bajnokságon. A rajtot egy Poprád melletti településen Svit községben jelölték ki a szervezők. Az Ózdi Kerékpáros Egyesület versenynaptárában már év elején is szerepelt a megmérettetés, és bár sportolóink az ország hegyikerékpáros és országúti versenyein rendre részt vesznek, azonban a Tátrában kanyargó kemény emelkedőkkel tűzdelt pályára nem igazán tudtak felkészülni. A viadalon a 30 és 39 év közöttiek számára 135 kilométer, 4200 méter szinttel, míg a 40 év felettieknek 78 kilométeres, 2500 méter szintkülönbségű pálya volt kijelölve. Frölich Tamás rutinosnak számít, a megmérettetést megelőző napokban viszont úgy érezte magát, mint pályafutása elején. Ráadásul a hőmérséklet ingadozás, amely a verseny napjára 30-ról 13 fokra váltott, sem könnyítette meg a dolgát.

„A sok hosszú mászás, ami ugye itthon nem jellemző, azért rendesen kivette az erőmet, és megmondom őszintén, hogy többször megfordult a fejemben, hogy az egyik frissítő pontnál fogom és kiszállok, de mivel a párom és az egyik nagyon jó barátom Kiss Gábor, illetve csapattársam a 94. kilométernél lévő frissítőnél vártak, ezért odáig mindenféleképpen szerettem volna elmenni. Addig is kínkeserves volt, de már úgy voltam vele, ha már idáig eljöttem, akkor már a maradék negyven kilométeren nem lehet gond, ezért összeszedtem magam, és abszolváltam a versenyt” - mondta Frölich Tamás, az Ózdi Kerékpáros Egyesület elnöke.

A hosszabb távot végül 7 óra 40 perc alatt teljesítette, ez az eredmény elmaradt a saját magától elvárt szinttől, végül mégis az előkelő kilencedik helyen ért célba. Kovács István „Pityikusz”-t az elsők között, vagyis a nyolcadik helyen szólították a rajtba, ami a Magyar Bajnokságon elért pontjainak volt köszönhető. A 40 év felettiek között 100-an indultak, ott 45. lett, míg kategóriájában a 24 nevezőből a 15. helyen sikerült célba érnie 4 óra 20 perces idejével. Mint fogalmazott, a körülmények kemények voltak, 1400 méter magasságban négy fok volt, és a csapadékos időjárás miatt a látótávolság is öt méterre csökkent.

„Nem tudtuk, hogy hol vagyunk, mi következik. Nem lehetett a bicajjal lefelé menni, mint ahogyan szerettünk volna, mert azért ettől gyorsabban szoktunk közlekedni. De hát nem láttunk. A fenyőerdőben nagyon sötét volt. Egyszer-kétszer kisütött a nap, és akkor meg lehetett látni a tájat, a magas Tátra szemben volt, nagyon szép volt a kilátás, de hát nem állhattunk meg. Nagyon kemény volt, ez életem második legkeményebb versenye volt, ha a pályát tekintjük, akkor viszont az első” - nyilatkozta Kovács István, az Ózdi Kerékpáros Egyesület versenyzője.

Az Ózdi Kerékpáros Egyesület versenyzői még nem teszik sarokba a bringát, hiszen a szezon korántsem ért véget. Jövő héten Kazincbarcikán, a hónap végén pedig a Mátrában pattannak nyeregbe. Szeptember közepén Kassán, végül pedig a Bíben völgy lábától induló Borsod MTB Bajnoka versenyen házigazdaként és résztvevőként is megmérettetik magukat.


985_0_t 985_1_t 985_2_t 985_3_t
985_4_t 985_5_t 985_6_t 985_7_t
985_8_t 985_9_t 985_10_t
Vissza