Kilencven év (képgalériával)2017. augusztus 14. (hétfő) 19:00 - Városnews/5983_0_300.jpg90. születésnapját ünnepelte Tamás Józsefné Szakál Mária, városunk egyik szépkorú lakója. Marika nénit családja és városunk polgármestere köszöntötte a jeles napon. Az idős hölgy életét végigkísérte az irodalom. Számos verset írt az évek alatt, emellett máig igen sok költeményt tud fejből.

Szerettei mellett Ózd polgármestere is virágcsokorral köszöntötte városunk egyik szépkorú lakóját. Az idős hölgy 1964-ben költözött Ózdra, előtte Budapesten élt.  Rendészeten dolgozott, és gyárlátogatásokon kísért csoportokat. Többször kapott jutalmat is munkájáért, és kiváló dolgozói kitüntetést is magáénak tudhatott. Elmondása szerint a legjobb döntése volt amikor Ózdra költözött, hisz itt gyönyörűnek talál mindent. Marika nénit a hosszú élet titkáról kérdeztük.

„Ezt nem lehet megmondani, mert ez örök rejtély marad. Van aki fiatalon meghal, valaki pedig eléri a 90 vagy a 100 évet. Én talán annak is köszönhetem, hogy jó géneket kaptam az elődeimtől, szerintem az is benne van. Sok mindenen múlik például a táplálkozáson. Pedig én az életben sokat szenvedtem” - mondta Tamás Józsefné Szakál Mária.

Marika néni aktív tagja volt az irodalmi körnek, ameddig egészségi állapota lehetővé tette minden találkozón ott volt. Életét végigkíséri az irodalom már fiatalkorától kezdve, verseket ír és számos költeményt tud fejből.

Elmondása alapján még mindig aktív, ám egy éve már nem főz, hanem szállíttatja az ebédet. Az utóbbi időben egy baleset során eltört a csuklója, emellett megsérült az egyik ujja, de ettől eltekintve jó egészségnek örvend és vidáman telnek napjai. A Magyar Kormány 2008 óta köszönti a kilencvenedik, kilencvenötödik és századik születésnapjukat ünneplőket. Az erről szóló rendelet szerint a hosszú élet munkája elismerést és tiszteletet érdemel.


983_0_t 983_1_t 983_2_t 983_3_t
983_4_t 983_5_t 983_6_t 983_7_t
Vissza