Ózdi termés (képgalériával)2017. augusztus 14. (hétfő) 19:00 - Városnews/5982_0_300.jpgÓzdi dinnyét árulnak a Startprogram Iroda munkatársai. A tavalyi nagy sikerű vásárnak köszönhetően, idén is megismétlik a helyi termelésű gyümölcs, illetve zöldségek árusítását. Az érdeklődők a készlet erejéig vehetnek a saját termelésű dinnyéből jutányos áron, amelyet hétköznapokon reggel nyolctól délután négy óráig tehetnek meg a Zrínyi út 5. szám mellett kialakított standnál.

Az ide dinnyetermesztés is jól sikerült városunkban. A gyümölcs magjait április elején vetették el a Startprogram Iroda munkatársai, és fóliasátrakban májusig a fagyok végéig nevelték őket. Ezt követően került ki a földekre a közel 3000 darab palánta, egyméteres távolságokba egymástól. A növényt körültekintően gyomlálták a területen tevékenykedők, mivel az indák szerteágazóan nőnek, és nagyon érzékenyek. A tápanyagot csirkepellettel pótolták, vegyszeres védelem nem történt a gyümölcsökön. A vizet traktorok szállítják tartályokban, ami biztosítja a növények öntözését, mivel a locsolás naponta történik, amelyre megközelítőleg 3000 liter vizet engednek ki.

„Fokozatosan locsoljuk, kapáljuk, gyomlálunk, és majd elkezd növekedni a dinnye. Április körül ültettük a dinnyét, elég későn, de már most addig jutottunk, hogy van amelyik 15 kilogrammos is van” - mondta Berki Ágnes.

A gyümölcsvásárt a tavalyin felbuzdulva ebben a szezonban is megismételték, mivel ebben az évben a Győzelem és Lam úti kertészetekben 0.3 hektáron, körülbelül hét tonna termett. A mennyiség elégedettségre ad okot, mivel a helyi mikroklímához képest ez a szám magas hozamnak minősül.

„A Lam úti kertészetünkben állunk, itt 2000 négyzetméteren termesztünk dinnyét. Körülbelül hét tonnát termelünk le erről a területről, és a szüret az folyamatosan zajlik. A mag szórását áprilisban kezdtük el a fóliasátrainkban, majd május 10-én a palántákat kiültettük erre a területre, azóta pedig látható az eredmény” - nyilatkozta Kupai Dávid, a Startprogram Iroda vezetője.

Az Ózdon termett dinnyét, és a többi helyi termesztésű zöldséget árusítják az önkormányzat Startprogram Irodájának munkatársai a Zrínyi út 5. szám melletti buszmegállóban. Az ideiglenesen kitelepült standnál három fajta dinnyéből választhatnak az ózdiak, a Zengő, a Crimson Sweet, és a gyerekek által közkedvelt kis méretű Sugar Baby-ből. A városunkban élők örülnek, hogy van lehetőségük helyi zöldséget-gyümölcsöt fogyasztani.

„Nagy öröm, hogy itt lehet vásárolni ebből a dinnyéből. A nagy áruházakban 140-150 forint kilogrammja, és itt jutányos áron lehet megvenni” - fogalmazott Varga Béla.

A helyszínre látogatók a készlet erejéig vásárolhatnak a termékekből, reggel nyolctól délután négyig az ideiglenes kitelepült standnál. Az árusok azt mondják, hogy az érdeklődők örülnek a helyileg termesztett portékáknak, és szívesen fogyasztják az ózdi zöldséget-gyümölcsöt.


982_0_t 982_1_t 982_2_t 982_3_t
982_4_t 982_5_t 982_6_t
Vissza