Klezmer est (képgalériával)2017. augusztus 11. (péntek) 19:00 - Kultúranews/5979_0_300.jpgKlezmer zenén szórakozhattak az ózdiak a városközpont egyik közismert éttermében. Városunkba érkezett az idén tavasszal alakult Miskolc Klezmer Band együttesének néhány tagja, hogy a helyieket megismertessék ezzel a műfajjal. A zenészek közel egy órás fellépése alatt több mint 15 mű csendült fel, így ezeken a dalokon keresztül mutatták be a zsidóság történelmét. A rendezvény fővédnöke Riz Gábor országgyűlési képviselő volt.

Városunkba érkezett a Miskolc Klezmer Band együttesének néhány tagja, hogy zenéjükkel megismertessék a helyi kultúrakedvelő közönséget. Az idén alakult formáció azzal a szándékkal érkezett Ózd egy közismert éttermébe, hogy bemutassák azt a műfajt, amely a zsidó és a kárpát népzenének keveredése. A klezmer kelet-európai jiddis hangszeres tánczene, amely egy régi héber hangszeres zenészt jelentő kifejezésből ered, és főként a zsidó kultúra népzenei együtteseire vonatkozik. A társaság az alkalomra öt fővel jött el, akik az este folyamán ütőhangszereken, furulyákon, zongorán, tangóharmónikán, cimbalmon, és gitáron is játszottak. Az esemény fővédnökségét Riz Gábor vállalta el, aki nyitóbeszédében történelmi pillanatnak fogalmazta meg azt, hogy Ózdra szerveztek egy klezmer zenei estet. Az országgyűlési képviselő kiemelte a kultúra fontosságát, beszélt a zene eredetéről, és arról is, hogy a helyi emberek nyitottsága látszik a látogatók számán is.

„A klezmer tulajdonképpen zenészt jelentett. Azt, aki hol megtűrt, hol szívesen fogadott ember volt, hol udvarokban, ahol vallását tekintve nem gyakorolhatta ezt a szakmát, az akinek ez volt. Török udvarokba jártak zenélni Moldváról, hiszen onnan származik a török hódoltság idejéről ez a zene, ahol zsidó és cigány zenészek együtt játszva alakították ki, és jött létre ez a zene, amely sajátos hangzású. Vibrálóan keleties” - fogalmazott Riz Gábor, országgyűlési képviselő.

A zenészek az est repertoárját úgy válogatták össze, hogy változatos dalok tegyék hangulatossá a fellépést. Az elhangzott művek előtt rövid ismertetés is tartozott a darabokhoz, és a koncertről nem hiányozhatott a közös éneklés sem.

„Inkább rövid számokról van szó, 15-20 lesz, amelyek egy, két, három perces művekről szól. Egy órát játszunk majd, és ezekkel a művekkel szeretnénk bemutatni a zsidóság történelmét, mind a mélységeket, mind a magasságokat, a negatív és pozitív élményeket. Pontosan ezért lesznek szentimentálisabb, lágyabb és líraibb művek. Lesznek nagyon közismert körtáncok, az igazi jó temperamentumos és dinamikus darabok is” - mondta Szurasenkó Dániel, a Miskolc Klezmer Band művészeti vezetője.

Az érdeklődők között a fiatalabb és az idősebb korosztály is képviseltette magát. Az esten több olyan lakos is volt, akik a közelmúltban Miskolcra és Edelénybe is ellátogattak a band koncertjeire. Az egyik résztvevő elmondta, hogy számára nélkülözhetetlen a zene, és hogy örül annak, hogy ez a műfaj is megjelent a könnyűzenei palettán.

„Azt gondolom, hogy mindenképp bele kellene tartozzon Ózd kultúrájába, mint ahogy a Jazz Fesztivál is beépült a helyi kultúrába, úgy ez a zenei műfaj is be kellene hogy épüljön” - nyilatkozta dr. Kocskáné Husonyica Krisztina.

A koncert szervezői sikeresnek értékelték a klezmer estet, mivel teltházas érdeklődés övezte a fellépést. A zenészek elmondták, hogy a közeljövőben is szeretnének zenélni az ózdiaknak, és akkor már egy másik műfajjal ismertetnék meg a helyi közönséget.


979_0_t 979_1_t 979_2_t 979_3_t
979_4_t 979_5_t 979_6_t 979_7_t
Vissza