Álcázva csalnak2017. augusztus 10. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/5975_0_300.jpgMegszaporodtak a csalással kapcsolatos bejelentések a Megyei Katasztrófavédelemnél. Az utóbbi időben több bejelentés is érkezett hozzájuk, miszerint ismeretlen személyek hivatkoznak rájuk, hogy tűzvédelmi ellenőrzés céljából keresik fel lakásukon a tulajdonosakat. A Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság óvatosságra inti a lakosságot a bűnelkövetőkkel szemben.

Manapság egyre több átverés történik országszerte, legtöbb alkalommal az idősebb korosztály van ennek a veszélynek kitéve. Számos esetben az elkövetők hamis szolgáltatást kínálva próbálják áldozataikat becsapni. Megtévesztő személyazonossággal, öltözékkel és hamis jelvényekkel jelennek meg, és hivatalos egyéneknek adják ki magukat. A Megyei Katasztrófavédelem azt tanácsolja a lakosságnak, hogy kellő körültekintéssel legyenek ha ilyen problémával találkoznának, de egy kis odafigyeléssel megelőzhető a baj.


„ A katasztrófavédelem emberei jellemzően a Kazincbarcikai Katasztrófavédelmi Kirendeltség szakemberei, de úgy az ország összes többi hivatásos állományú tagja rendelkezik egy egyedi azonosítóval, amivel hatósági eljárás során köteles azonosítani magát. Az egyik ilyen azonosítója a fényképes igazolvány, ami sorszámozott egyedi darabok és gyakorlatilag személyazonosításra is használható, illetve a másik egyedi sorszámozott jelvény, amit minden esetben magán kell viselnie az állománynak, illetve a hatósági ellenőrzést végzőnek” - mondta Tőkés Tamás, tűzoltóparancsnok.

A csalók katasztrófavédőknek adják ki magukat, és így próbálják a tulajdonosokat meggyőzni arról, hogy az Ő ingatlanukra felszerelt csengő fokozottan tűzveszélyes, ezért tőlük vásároljanak modern, vezeték nélküli készüléket. Az elkövetők elsődlegesen az idősebb korosztályt célozzák meg, így érdemes körültekintőnek lenniük.

„Még nem történt, de tartani mindenki tarthat tőle, hiszen ma ilyen világot élünk, hogy minden előfordulhat” - nyilatkozta Érsekné Katalin.

A katasztrófavédelmi ellenőrzések során a szakemberek nem kínálhatnak fel terméket, illetve szolgáltatást sem, amiért pénzt sem vehetnek el. Az állomány tagjai a kiszállások alkalmával jegyzőkönyvet készítenek, amelyből egy példányt az ügyfél is kap. A katasztrófavédők ha anyagi juttatásban részesülnek, azzal együtt bűncselekményt is követnek el.

Vissza