Lakossági fórum (képgalériával)2017. augusztus 8. (kedd) 19:00 - Városnews/5967_0_300.jpgTiltakoznak a somsályiak a területen nemrég kiépített adótorony beüzemelése ellen. A peremkerületen már évtizedes probléma a térerő hiánya, ennek ellenére az ott lakók egy része nem szeretne ilyen létesítményt a szomszédjába, mások viszont örülnek a beruházásnak. Fidrus Péter a terület képviselője párbeszédet kezdeményezett az ügyben, amelyre meghívta a szolgáltató képviselőjét is.

Lakossági fórumra gyűlt össze ma délelőtt a Somsályon élők egy része. A megbeszélés témáját a nemrégiben megépített mobil átjátszó állomás szolgáltatta. A városrészben már évtizedek óta probléma, hogy nincs megfelelő lefedettség, így a rendészeti szervek értesítése, de egy esetleges segélykérés sem ment zökkenőmentesen mobiltelefonon keresztül. Ezért amikor az egyik legnagyobb telekommunikációs cég képviselői megkeresték városunk vezetőit az adótorony kiépítése kapcsán, örömmel fogadták az indítványt, és a képviselő testület egyhangúlag fogadta el a javaslatot. Ennek viszont nem mindenki örült, ezért a terület képviselője párbeszédet kezdeményezett.

„Megkerestek olyan aggodalmakkal kapcsolatban, hogy esetleg ez a mobil torony olyan sugárzást bocsát ki, ami veszélyes lehet a gyermekek szempontjából. Éppen ezért megkerestem a szolgáltató szakemberét, hogy tartson itt egy lakossági tájékoztatást, valamint számoljon be róla, hogy milyen paraméterekkel rendelkezik a torony. Bízom benne, hogy sikerül eloszlatnom az aggodalmakat” - nyilatkozta Fidrus Péter, alpolgármester, területi képviselő.

Voltak, akik azt sérelmezték, hogy a torony megépítése előtt nem kaptak megfelelő tájékoztatást, mások viszont pozitívan értékelték az állomás jelenlétét.

„Nem világosítottak fel bennünket, hogy ez a torony itt lesz, ez a legnagyobb baj. Ha valamit építenek az emberek mellé, akkor szólni kellett volna előtte. De semmit nem tudtunk, csak most. Ennyi a problémánk” - mondta Sinkó János.

„Az unokáim is idejönnek Ózdról, és itt szaladgálnak az úton, hogy megtalálják a térerőt. Nekem nincs vele problémám. Több mindenkit megkérdeztem a templomvölgyben is, és örülnek neki” - fogalmazott Rusznyák Sándor.

A fórumon elhangzott, hogy a kormány Digitális Magyarország Programjának keretein belül építették fel az adótornyot, amelyet a törvény értelmében állami, vagy önkormányzati területen lehetett kivitelezni. Berencsi Attila, a kommunikációs cég képviselője igyekezett eloszlatni az itt élők félelmét. A szakember arra is rávilágított, hogy a fülünkhöz emelt mobiltelefon, valamint a lakásban használt mikrohullámsütő sokkal veszélyesebb, mint ez az állomás.

„Ártalmáról, csak azt tudom elmondani, hogy ilyen nincs. Mint említettem többször, sugározni Csernobil sugároz és a Japán erőmű, amelyik megsérült. Ezek nem sugároznak. Az elektromágneses tér, amelyet létrehoznak az nem ártalmas, főleg ilyen kis dózisban nem” - mondta Berencsi Attila, a Concordia Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezetője.

A torony jelenleg még nem működik. Az itt élők megnyugtatása érdekében a szolgáltató munkatársai, városunk önkormányzatával együttműködve vizsgálatot kér. Az elemzést a sugárbiológiai intézet szakemberei fogják majd elvégezni, és csak a pontos adatok beérkezése után döntenek az állomás további sorsáról.


967_0_t 967_1_t 967_2_t 967_3_t
967_4_t 967_5_t 967_6_t 967_7_t
Vissza