Bűnmegelőzési tanácsok2017. augusztus 8. (kedd) 19:00 - Városnews/5963_0_300.jpgA bűnmegelőzéssel kapcsolatban kaptak részletes tájékoztatást a sporttáborban résztvevő gyerekek. A csoportnak Stadler Mihály bűnmegelőzési tanácsadó tartott előadást több témakörben, mint például az otthon tartózkodás, a segély hívószámok, vagy a fürdőzés szabályai. A felvilágosítás alkalmával interaktív formában sajátították el a diákok a bűnmegelőzéssel kapcsolatos tudnivalókat.

A sporttábor e heti turnusának kezdőnapján egy vendég érkezett a fiatalok körébe, aki a bűnmegelőzés témájában tartott előadást. Stadler Mihály az Ózdi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési tanácsadója azzal a céllal találkozott a kisiskolásokkal, hogy ismertesse őket azokkal a tudnivalókkal, amelyek alkalmazásával megóvhatják saját magukat, vagy akár környezetüket is. A tájékoztatás során vetítőn keresztül különböző ábrák segítségével beszélgettek az otthon tartózkodás szabályairól, a segély hívószámok fontosságáról és többek között a KRESZ előírásairól is.

„Volt szó az otthon tartózkodásról, közlekedésről gyalogátkelőhelyen, gyalogátkelő nélküli helyen, úttesten történő átkelésről és a kerékpáros közlekedésről is. Átvettük a rájuk vonatkozó KRESZ táblákat, hogyan néznek ki. A fürdőzés szabályairól beszéltünk, hogyan viselkedjünk strandon, nyílt vízen, illetve tóban, folyóban mire kell vigyázni, odafigyelni” - fogalmazott Stadler Mihály, az Ózdi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési tanácsadója.

A bűnelkövetők látóterében első helyen a gyerekek és az idősek állnak. Ezek alapján az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai minden lehetséges fórumon próbálják megszólítani a lakosságot azzal kapcsolatban, hogy milyen módszerekkel tudják megóvni saját maguk, vagy akár a környezetük értékeit. Ezzel az előadással arra szeretnék a szakemberek felhívni a figyelmet, hogy kis odafigyeléssel elkerülhető a baj, például ha a gyermek felnőtt nélkül tartózkodik a lakásban, vagy probléma esetén tudja az egységes segélyhívó telefonszámot. A beszélgetésbe a fiatalok is bekapcsolódhattak, hiszen több olyan téma is terítékre került, ami ilyenkor nyáron érinti őket. A diákok érdeklődését leginkább a közlekedés és a fürdőzés szabályai keltették fel.

„Ne menjünk a mély vízbe, mert akkor megfulladhatunk, bármi is történhet, meg is halhatunk benne. Ne menjünk be olyan mélyre, csak a kijelölt helyre” - mondta Száva Bence.

A bűnmegelőzési tanácsadó elmondta, hogy bár ez a korosztály elég felvilágosult, de erről a témáról mindig beszélni kell, hiszen alkalmanként mindig tanulhatnak újat. A gyerekek informáltságához az is hozzájárul, hogy ezekről a tudnivalókról nem csak szüleiktől hallanak, hanem a nevelési intézmények is felkészítik a fiatalokat a bűnmegelőzés fontosságára.

Vissza