Hajócsodák futama (képgalériával)2017. augusztus 6. (vasárnap) 16:43 - Városnews/5961_0_300.jpgHatodik alkalommal rendezett hajómodell versenyt az Ózdi Művelődési Intézmények égisze alatt működő ózdi modellező kör. Ezúttal is az Arlói-tó vizét szelték a rádióirányítású gépezetek. A Távhő Kupa elnevezésű futam - amely része a magyar bajnokság versenysorozatának – idén is sok érdeklődőt vonzott.

Összesen 63 élethű hajómodellt tettek vízre az Arlói-tónál a szombaton megrendezett versenyen. Cirkálók, rombolók, naszádok, luxushajók élethű, kicsinyített másai és természetesen ezek készítői, irányítói voltak a főszereplői az Ózdi Távhő Kupáért folyó nemes küzdelemnek. A helyi klub tagjain kívül Budapestről, Szegedről, Miskolcról, Székesfehérvárról, Gyomaendrődről, sőt a határon túlról, Szlovákiából is érkeztek résztvevők a házigazdák nagy örömére.

„A nap elején műszaki bírálat alá esik a hajók nagy része. Ez a pontszám számít bele az összetettbe, illetve az, amit a futáspróbákon egy ügyességi pályán teljesítenek. A kettő összege adja meg a végeredményt a legtöbb kategóriában, illetve vannak olyan kategóriák, ahol csak a futáspróbák eredménye számít” - nyilatkozta Bolyki Zsolt, rendező.

A műszaki bírálat a hajók küllemére, kidolgozottsági fokára vonatkozott, a futambírálat során pedig a pontosságot értékelte a zsűri. A rádióirányítású modelleknek egy 30 méter oldalhosszúságú, háromszög alakú ügyességi pályán kellett manőverezniük. A hat kapun keresztül előremenetben történő áthaladás, majd egy hátrafelé művelet után két léc közé kellett bevezetni és kikötni a hajót.

A mezőnynek több olyan tagja is volt, akik bíróként vagy versenyzőként részt vettek a nemrégiben Lengyelországban megrendezett világversenyen.

„Az idén július elején volt Lengyelországban az élethű hajómodellek világbajnoksága, ahol hazánk is képviseltette egy kis csapattal magát. Nekem egy bronzérmet sikerült szereznem az egyik kategóriában, és két negyedik helyet két másik hajóval” - mondta dr. Hüvös Ferenc, világbajnok hajómodellező.

Az aprólékosan kidolgozott hajócsodák mellett még egy motorizált vadkacsa is helyet kapott. A jó hangulatú verseny és a szép környezet mindig sokakat vonz, a közös szenvedély pedig igazi összetartó erőt jelent a hajómodellezők között. A mezőnynek női résztvevői is voltak.

„Három éve elkezdtem focizni, de abba kellett hagynom. A nevelő apukám mondta, hogy próbáljam ezt ki. 2015-ben bajnok is lettem, de azért félig meddig nehéz ez a férfiak között” - fogalmazott Fáskerti Vivien, hajómodellező.

A hajómodellezéssel foglalkozó, nem csupán megépítik kicsinyített vízi járműveiket, sokszor komoly kutatómunkával mélyedne bele a hadtörténetbe.

„3 évig tartott ennek a megépítése, ezzel indultam a világbajnokságon és ezen a versenyen is. Van több hajóm, de most ezzel jöttem” - nyilatkozta Németh Imre, hajómodellező.

Ózdi színekben 4 versenyző és 6 hajó indult. Bolyki Zsolt egy 1. és egy 6. helyezésnek örülhetett. Kelemen Tibor a gőzhajó kategória élén végzett. A leghosszabb hajók kategóriájában pedig Számadó István a 4. helyet szerezte meg. A versenyszezon végéhez közeledve ez volt az utolsó előtti futam, két hét múlva Gyomaendrődön avatják majd az országos bajnokokat.


961_0_t 961_1_t 961_2_t 961_3_t
961_4_t 961_5_t 961_6_t 961_7_t
961_8_t 961_9_t 961_10_t 961_11_t
961_12_t 961_13_t 961_14_t 961_15_t
961_16_t 961_17_t 961_18_t 961_19_t
961_20_t 961_21_t
Vissza