Növekvő esetszámok (képgalériával)2017. augusztus 4. (péntek) 19:00 - Városnews/5957_0_300.jpgVégtagtörés, rosszullét, darázscsípés – ilyen estekhez riasztották a legtöbbször az elmúlt időszakban az Ózdi Mentőállomás dolgozóit. Fontos információ, hogy tegnaptól már a mentőszolgálat is csatlakozott az Egységes Segélyhívó Rendszerhez, így őket is az egységes európai 112-es hívószámon lehet elérni.

Tegnap reggeltől már a mentőszolgálat is csatlakozott az Egységes Segélyhívó Rendszerhez, így őket is az azonos európai 112-es hívószámon lehet elérni. Egyébként az országban először az Észak-magyarországi régióban tesztelik ezt a rendszert. Ózdon a már jól ismert városi vonalon, vagyis a 471-550-es telefonszámon is fogadják a segélykéréseket a mentőállomás dolgozói. Naponta 35-40 segélyhívás fut be az Ózdi Mentőállomásra. A riasztások egy részéért az időjárás a felelős, megnőtt a végtagtörésekkel járó esetek száma is, sokszor pedig a méhek és darazsak okozta csípések miatt is keresik őket. A méh allergia a legritkábban előforduló allergiás betegség, de ha erre érzékeny embert ér a fullánkosok támadása, akár halálos kimenetelű is lehet.

„Ezek rendkívül veszélyes esetek. A legutóbbi példa is bizonyítja, hogy aki érzékeny erre a csípésre, az bizony nagyon rosszul járhat. A legutóbbi eset reggel történt néhány napja, amikor egy ujjbegyet ért csípést követően, mire a kollégáim a helyszínre értek Ózdon, a középkorú úriember már légzéskeringés nélkül volt, végül sikerült őt újraéleszteni, jelenleg a kórház intenzív osztályán ápolják” - mondta Dovala Attila, mentőállomás vezető.

Ma felkerestünk egy méhekkel foglalkozó vállalkozót is. Horváth Csaba több éve tölti napjait a méz előállításáért felelős szárnyas rovarok társaságában. Azt mondja számára már nem idegen a csípés, de ha lehet előzzük meg bajt.

„Próbáljuk meg elkerülni őket, ami nyilván nem egyszerű dolog. Ne hívjuk fel magunkra a figyelmet. Az intenzív illataromájú dezodorok használatát mellőzzük. Ha túrázunk és a szabadban vagyunk kénytelenek étkezni, akkor utána mossunk arcot, kezet, ha erre van lehetőség” - nyilatkozta Horváth Csaba, méhész.

A méhecskék csak egyszer csípnek meg bennünket, a darazsak viszont többször is képesek belénk marni. Csaba azt is elmondta, hogy a darazsakkal neki is meggyűlik a baja, ezért minden eszközt megragad, hogy védekezzen ellenük. A kertjében sörrel megtöltött PET palackok lógnak a fákon, ezzel igyekszik elcsalni őket a méhek által megtermelt méz közeléből. Bár a méhecskék jó szolgálatot tesznek nekünk serénykedésükkel, azért nem árt óvatosan kezelni a közelségüket.


957_0_t 957_1_t 957_2_t 957_3_t
957_4_t 957_5_t 957_6_t 957_7_t
957_8_t 957_9_t 957_10_t 957_11_t
957_12_t 957_13_t

 

 

Vissza