Új receptúrák (képgalériával)2017. augusztus 3. (csütörtök) 19:00 - Városnews/5954_0_300.jpgTanfolyamokat indítottak a Startprogram Iroda mintafarmján. A tanulók két szakirányban is elmélyíthetik tudásukat. Kistermelői élelmiszer előállító, illetve falusi vendéglátásban szerezhetnek szakképesítést a közel 1000 órás tanfolyamon. A kurzus szakvizsgával zárul majd az év végén.

Ózd Város Önkormányzata korábban több céllal hozta létre a Hódoscsépányon található mintagazdaságot. Azon túl, hogy állattartó telepként funkcionál, most gyakorlati helyszínt is biztosítanak a tanyán. A kurzusokat a Járási Hivatal és egy oktatási intézmény közösen szervezi. A diákok egy 960 órás tanfolyam keretében különböző téren tágíthatják tudásukat, mint például a zöldség-, gyümölcsfeldolgozás alapjai, majd a komoly szakmai ismeretek megszerzése után december közepén szakvizsgát is tesznek. A képzés során a Startprogram Iroda által megtermelt gyümölcsöket, zöldségeket és húst dolgozzák fel.

„Megtanulják a különböző élelmiszer ipari technológiákat. Kisüzemi, részben nagyüzemi, élelmiszer-biztonsági, higiéniai részeket, illetve a falusi vendéglátásról tanulnak. Most itt elsősorban receptúrákat dolgozunk ki. Hamarosan indul egy zöldség-, gyümölcsfeldolgozó is, ahová már kész receptúrákkal tudunk indulni, illetve kész szakember gárdát tud foglalkoztatni az Önkormányzat” - mondta Fridrik István, élelmiszermérnök szakoktató.

Egyfajta kutatás és betanítás folyik a farmon, ahol a nebulók elsajátíthatják az élelmiszerbiztonság alapkövetelményeit is. A kurzus alatt elleshetik a működési alapelveket is, így akár önállóan is készek lesznek majd különféle termékek előállítására. A tanítványok a készítmények útját végig nyomon követhetik a termeléstől az eladásig. Bár ezeket a portékákat még nem árusítják a piacon, a távlati tervek közt ez is szerepel. Manapság egyre népszerűbb a vendéglátó, illetve a falusi turizmus szakirány, amit egyébként a diákok is nagyon hasznosnak találnak.

„Sok mindent meglehet itt tanulni, tehát olyan dolgokat is tud az ember, amire nem is gondoltam volna. Egy részben van az élelmiszer előállító és a falusi vendéglátó, és ez nagyon hasznos. Szerintem ezzel egy ember tud élni” - nyilatkozta Csóka Renáta.

Az előállítás során nagy hangsúlyt fektetnek az élelmiszerbiztonság szabályaira, de figyelembe veszik a nagymamák és a gyakorlott háziasszonyok praktikáit is. A későbbiekben az elkészült termékek, receptúrák közül közvélemény kutatással szeretnék a legjobbat kiválasztani, majd a piacra előállítani. A Járási Hivatal támogatásával a Startprogram Iroda több tanfolyam szervezését is tervezi ebben évben, így például kosárfonó, gyógy- és fűszernövény feldolgozó, vagy éppen faiskolai kertész kurzust is szeretnének indítani.


954_0_t 954_1_t 954_2_t 954_3_t
954_4_t 954_5_t 954_6_t
Vissza