Képzőművészek közössége (képgalériával)2017. augusztus 3. (csütörtök) 19:00 - Kultúranews/5951_0_300.jpgEzen a héten zajlik a 14. alkalommal megrendezett Ózdi Örökségvédő Festőtábor. Az alkotóközösség tagjai idén Borsodszentgyörgyöt választották helyszínül, ahol a táj szépsége és a természeti környezet ad inspirációt a művek megszületéséhez. A résztvevők számára ez a néhány nap nemcsak a felhőtlen kikapcsolódást jelenti, hanem lehetőséget ad az önkifejezésre és a művészi töltekezésre is.

A borsodszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal a fő bázisa az idei Örökségvédő Festőtábornak. A rekkenő hőség miatt a részvevők inkább csak kora délelőtt vagy késő délután merészkednek ki a szabadba egy-két gyors vázlat erejéig, hogy aztán később részletesebben is kidolgozzák a választott témát. Az épület hűvösében több helyszínen zajlik az alkotás, a táborlakók szinte belakják a külső és belső tereket. Idén a plein air stílussal, vagyis a szabad levegőn megfigyelt fény- és színjelenségek visszaadásával kísérleteznek. Rutinos alkotók, művésztanárok és fiatal tehetségek is akadnak a résztvevők között. Idén tizennégyen gondolták úgy, hogy együtt szeretnének tölteni ezt a hetet.

„Akik egy pár éve járnak, azok nagyon örülnek, hogy befogadtuk őket. És hogyne fogadtuk volna be, hiszen ha fiatalok jönnek hozzánk az nekünk is nagyon jó, hiszen Ők még fogékonyabbak és húznak minket is magukkal. Másrészt viszont a régóta alkotó idősebbektől a fiatalok is sokat tanulhatnak, és így kölcsönösen egymásra hatunk” - fogalmazott Turiné Orosz Margit, az Ózdi Képzőművészeti Egyesület elnöke.

A település önkormányzata és lakói nagyon befogadóak, a táj szépsége pedig igazán motiváló hatással van az alkotókra.

„Halottam már Borsodszentgyörgyről, 1-2 alkalommal voltam is erre átutazóban. Hihetetlen hangulata van az egész falunak, és a táj is lenyűgöző” - nyilatkozta Garics Mariann, táborlakó.

Minden évben táborvezető művésztanár irányításával alkothatnak a résztvevők. Idén a Nagyváradi Egyetem Művészeti Karának tanára, Holló Barna látja el instrukcióival a festőket, finom egyensúlyt tartva az alkotói szabadság tisztelete, és a hasznos ismeretek átadása között.

„Ha egy friss benyomás kapcsán kezd megnyílni valaki előtt egy lehetőség, például hogy másféleképp nyúljon hozzá, frissebb színekkel építse fel, nagyobb foltokkal, esetleg energikusabban, expresszívebben adja vissza, és ha én azt mondom rá, hogy ez túl merész, akkor az el fogja bizonytalanítani. Tehát óvatosan kell kezelni ezt a helyzetet, és az alakulófélben lévő munkákat” - mondta Holló Barna, képzőművész, egyetemi tanár.

Olaj és akril festék, szénceruza és akvarell, ki-ki szabadon választhatja meg azt, hogy mivel szeretne alkotni. A képeket minden nap az ebédet követő mustrán elemzik ki és beszélik meg közösen a résztvevők. Az elkészült alkotásokat vasárnap a borsodszentgyörgyi templomkertben állítják ki egy alkalmi tárlat erejéig, jövő hétfőn pedig az ózdiak is megtekinthetik a műveket, hiszen a szokásos Art Placc kiállítás keretében a Városház téren lehet majd gyönyörködni a festőtábor résztvevőinek alkotásaiban.


951_0_t 951_1_t 951_2_t 951_3_t
951_4_t 951_5_t 951_6_t 951_7_t
951_8_t 951_9_t 951_10_t 951_11_t
951_12_t 951_13_t 951_14_t 951_15_t
951_16_t 951_17_t 951_18_t
Vissza