Sportos fejlesztés (képgalériával)2017. augusztus 2. (szerda) 19:00 - Városnews/5949_0_300.jpgÚj tornaszobát alakítanak ki a Sajóvárkonyi Általános Iskolában. A fejlesztés egy pályázatnak köszönhető, amelynek keretében az intézmény bruttó 4,2 millió forintot nyert kizárólag sporttal kapcsolatos célra. Ennek megfelelően egy korábbi tanteremet alakítanak át tornaszobává, az új helyiségben pedig szeptembertől az alsó tagozatos diákok végezhetik napi kötelező iskolai testmozgásukat.

A Sajóvárkonyi Általános Iskolában eddig egy tágasnak egyáltalán nem nevezhető tornaszobában zajlottak a testnevelés órák. A tizennyolc osztály napi testmozgásának összehangolása bizony nem könnyű feladat, főként ha a terem méretei is korlátozzák azt. A jövő tanévtől viszont változik a helyzet, egy távolabb eső épületrészben egy másik tornaszobát is kialakítanak. Mindez a világ egyik legnagyobb sportszerkereskedő vállalatának támogatásával valósulhat meg. A cég magyarországi képviselete „Sportból a legtöbbet” címszó alatt a hazai iskolák sporttevékenységének megsegítését tűzte ki célul. A sajóvárkonyi iskola már tavaly is pályázott, akkor eredménytelenül, idén pedig ismét megpróbálták, és ezúttal sikert értek el.

„Sajóvárkonyon egy kis tornaszoba áll 380-400 gyermek rendelkezésére. A testnevelés órák számát megemelték, heti öt ilyen órát kell tartani. Kevés volt a hely, és megpályáztuk ezt a lehetőséget” - mondta Kellóné Mezőtúri Márta, a Sajóvárkonyi Általános Iskola igazgató helyettese.

Pár napja kezdték el a munkálatokat, tégláig lecsupaszítva a korábbi tanulószoba falait. Jelenleg a vakolás és festés zajlik, majd új nyílászárókat, radiátorokat és bordásfalakat szerelnek fel, amelyek alá körbe USB lapok kerülnek. A padló sportburkolatot kap, és kialakítanak egy közös öltözőhelyiséget is a gyerekeknek.

Obbágy Csaba igazgató szerint az alsó tagozatban lerakott alapok nemcsak tanulmányi szempontból, hanem a sport terén is meghatározóak.

„Szeptembertől ennek a teremnek az átalakításával, a tornaszoba létrehozásával végre az alsó tagozaton is megteremtődik a lehetőség a mindennapi testmozgásra, a naponkénti testnevelésre. Ez azért is nagyon fontos, mert a mi óvodáinkban igen magas szinten művelik az ovi foci programot a felkészült óvónők, tehát a gyerekek már ott ismerkednek a sporttal. Aztán eljöttek ide, de mivel eddig nekik ilyen tornaszoba nem volt, ezért kicsit elsikkadt, és nem kapott olyan figyelmet az alsó tagozatos testnevelés. Szeptembertől egy hiányt sikerül ezzel pótolni” - fogalmazott Obbágy Csaba, a Sajóvárkonyi Általános Iskola igazgatója.

A peremkerületi iskola számára nagy előrelépést jelent az infrastrukturális fejlesztés. A pályázaton elnyert összeg a tornaszoba kialakításának anyag- és kivitelezési költségét fedezi, a bordásfalakon kívül más sporteszköz beszerzésére nem vonatkozik. Az iskola ezt a jövőben más pályázat útján, felajánlásokból vagy egyéb forrásból szeretné megoldani. Az új tornaszobát hivatalosan szeptember 1-én az első tanítási napon a tanévnyitó ünnepség keretében adják majd át.


949_0_t 949_1_t 949_2_t 949_3_t
949_4_t 949_5_t 949_6_t 949_7_t
949_8_t 949_9_t 949_10_t 949_11_t
949_12_t 949_13_t 949_14_t
Vissza