Kültéri faelemek (képgalériával)2017. augusztus 2. (szerda) 19:00 - Városnews/5947_0_300.jpgFolyamatosan látja el Ózd városát különböző fatermékekkel a Startprogram Iroda asztalos műhelye. Különböző kültéri táblákat, szeméttárolókat és padokat készítenek az itt dolgozó munkások. Minden évben bővítik a feldolgozáshoz és a termékek előállításához szükséges gépeket és eszközöket. A Drótos-tetőre tervezett kilátó is ebben a műhelyben készül.

Kültéri táblák, igényesen kialakított szeméttárolók és minden, ami fa. A Startprogram Iroda faüzemében készülő termékek a város köztereire, iskoláiba és óvodáiba kerülnek, valamint az Ózdi Városüzemeltető Intézménynek is szolgáltatnak az asztalos tárgyakból. A Zrínyi úti telephelyen közel 12 fő dolgozik nap mint nap.

„Kültéri padokat, asztalokat, virágládákat és szemeteseket készítünk, amit elsősorban a saját magunk által kiépített területekre helyezünk el. Például a Drótos-tetőre, a tanyánkra, de helyeztünk ki több más helyre is a város területén, a képviselő urak és hölgyek kérésére. Azon kívül csinálni fogunk a Drótos-tetőre egy nyolc méter magas kilátót, aminek már itt az előkészítése folyamatban van, és majd a helyszínen fogjuk daruval beépíteni ezeket” - mondta Kelemen Károly, a Startprogram Iroda műszaki vezetője.

Idén eddig 95 darab kukát, 102 darab asztalt és a hozzájuk tartozó padokat, valamint 20 darab hirdetőtáblát készítettek el. Több madáretető és madárodú is kikerül a telepről, továbbá az iroda épületeinek tetőszerkezetét is itt gyártják le. A fiatal korosztály manapság egyre jobban érdeklődik az asztalos és faipari munka iránt. A Startprogram Iroda vezetősége szeretné, ha a jövőben az ilyen szakmákkal ismerkedő diákok a telepen tölthetnék a nyári gyakorlatukat.

„Amikor szakmaválasztás volt, elsőnek az asztalos vagy az ács szakmát szerettem volna, de az SZC Gábor Áron Szakképző Iskolában ács nem indult, így asztalosnak kellett mennem. Elég közel áll a szívemhez, sok mindent meg tudok már oldani egyedül is. Nekem nagyon tetszik a fa, mert fából nagyon szép dolgokat is lehet csinálni” - nyilatkozta Mázik Zsolt, asztalos.

Vannak olyan munkafolyamatok, amelyek nagyfokú kézügyességet igényelnek. Az útbaigazító és a névtáblákat például kézzel festik meg apró, precíz mozdulatokkal. Több, nagyobb méretű rácsos virág futtató ládát is legyártottak a napokban, és itt állítják össze annak a kilátó toronynak a darabjait is, amelyet ősszel helyeznek majd ki a Drótos-tetőre.


947_0_t 947_1_t 947_2_t 947_3_t
947_4_t 947_5_t 947_6_t
Vissza