Nemzetiségi tábor (képgalériával)2017. augusztus 1. (kedd) 19:00 - Városnews/5938_0_300.jpgMultikulturális tábor kezdődött Velence telepen. A Kéksirály Zenei Egyesület első alkalommal szervezte meg az ötnapos kikapcsolódást, amelyben 15 diáknak nyújtanak tartalmas elfoglaltságot. A programokon magyar és roma fiatalok közösen vesznek részt, hogy jobban megismerjék egymás szokásait és kultúráját, ezáltal pedig könnyebben tudnak beilleszkedni a közösségi életbe.

Multikulturális tábor vette kezdetét Velence telepen a Csillagpont Közösségi Házban. Az egyhetes napközis jellegű kikapcsolódást első alkalommal szervezte meg a Kéksirály Zenei Egyesület, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósíthattak meg. A diákok a környező általános iskolák növendékei, akik között a harmadik osztályosoktól egészen a hetedikesekig vannak résztvevők. A táborban 15 fő vesz részt, akiket pedagógusok és szociális munkások koordinálnak. A gyerekek minden napot reggeli tornával kezdenek, de helyet kap a zene, a kézműveskedés és a különféle játékok is. Berki Lajos az egyesület vezetője elmondta, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a roma hagyományok ápolására is.

„Ez egy más jellegű tábor, nemzetiségi tábor, ami teljesen kötetlen, nem az iskolai keretek között, hanem foglalkozunk a zenével, a tánccal, kirándulunk, látogatást teszünk a Múzeumba. Foglalkozásokon vesznek részt a fiatalok, amelyekben szakemberek segítenek nekik” - fogalmazott Berki Lajos, a Kéksirály Zenei Egyesület elnöke.

A foglalkozásokat a pedagógusok állították össze, de a táborozók is tehettek javaslatokat a házirend és a napirend kialakításában. A csoportnak az első napja az ismerkedéssel telt, a mai délelőtt közös énekléssel kezdődött. A dalhoz párosult a hangszeres kíséret, amelyben tehetséges fiatalok mutatták be pengetős tudásukat. A gyerekek többsége örömmel kapcsolódott be a legtöbb foglalkozásba, de mindenkinek megvolt a kedvenc elfoglaltsága.

„Reggeliztünk, tornáztunk, aztán bejöttünk és díszeket csináltunk” - mondta Hastock Fanni.

„Itt vagyunk a táborban, jól érzem magam. Színezek és holnap megyünk Egerbe” - nyilatkozta Gaga Evelin.

A szervezők a hét minden napjára tartalmas szórakozást szerveztek az iskolásoknak. A délután folyamán ellátogattak a Múzeumba, holnap Egerbe utaznak, ahol megnézik az Egri Várat. Csütörtökön vendégük lesz egy szakember, aki az egészséges életmódról tart nekik előadást, majd pénteken az Ózdi Városi Televízió szerkesztőségével ismerkedhetnek a táborozók. A nemzetiségi tábornak az is a lényege, hogy betekintést kapjanak a roma kultúrába a fiatalok, és azokba a hagyományokba, amelyeket elődeik őriztek. A program zárásaként a megszerzett tudást egy népismereti vetélkedő keretein belül mutathatják meg majd társaiknak. A Kéksirály Zenei Egyesület elnökének az a célja, hogy jövőre is megszervezhessék ezt a multikulturális tábort.


938_0_t 938_1_t 938_2_t 938_3_t
938_4_t 938_5_t 938_6_t 938_7_t
938_8_t 938_9_t 938_10_t 938_11_t
Vissza