Karbantartott klímák (képgalériával)2017. július 28. (péntek) 19:00 - Híreknews/5927_0_300.jpgMűszaki és egészségügyi problémákat is okozhat a klímaberendezések elhanyagolása. A karbantartást évente egyszer ajánlott elvégeztetni és mindenképpen szakemberre bízni. Az épületek hűtéséért felelős készülékek mellett az autóklímák rendszeres tisztítása is javasolt.

Az irodák jelentős részében, és egyre több magánlakásban használnak klímaberendezést. Ezeknek a hűtésért, vagy akár fűtésért felelős eszközöknek rengeteg fajtája létezik.

A legfontosabb viszont a készülékek rendszeres karbantartása. A folyamatos üzemeltetést megelőzően érdemes ellenőriztetni a működést, és annak szerelését legalább évente egyszer szakemberre bízni.

„A karbantartás elég sok folyamatból áll. Egy karbantartás nagyon sokat tud javítani a berendezésnek az üzemeltetésén, tehát ezáltal tudjuk csökkenteni az üzemeltetési költséget. Kevesebb áramot fog fogyasztani, nem fognak elkapni tőle betegségeket, mert már egy év alatt is ki tudnak fejlődni benne olyan baktériumok, amelyek légúti megbetegedésekhez vezetnek” - mondta Mezei Sándor, a Mezei Airconditional Kft. ügyvezetője.

A gépjárművek jelentős része is rendelkezik klímával, ezek karbantartása sem kevésbé fontos. Az alig félórás folyamat után az autóban lévő készülék tisztább, frissebb levegőt fúj. Egy autóklímát többféle eljárással is rendben lehet tartani. A szervizekben illatosított, ózongenerátoros és folyadékos módszert is tudnak biztosítani, de az utóbbit választják a legtöbben. Azonban sokan nem figyelnek oda a hőmérséklet megfelelő beállítására, pedig ez is veszélyekkel jár.

„Nagyon kell figyelni a klíma állítására, általában a manuálisoknál szokott előfordulni, hogy nagyon leveszik a hőfokot, és nem érzékelik a külső és a belső hőmérsékletnek a tizenkét fokos differenciáját, ezek az emberek általában megfáznak, de még tüdőgyulladást is kaphatnak” - nyilatkozta Jánosi Gábor, a Suzuki Kaiser Kft. marketing menedzsere.

Az autóklíma karbantartásához hozzátartozik a pollenszűrő cseréje is. Ezen felül nyomás, áramfelvétel és hőmérsékletmérést, valamint kondenzvíz-próbát is végeznek a szakemberek. Az elhanyagolt berendezés hatásfoka csökkenhet, energiafelhasználása nő, és meghibásodásának esélye is nagyobb.


927_0_t 927_1_t 927_2_t 927_3_t
927_4_t 927_5_t
Vissza