Nyugdíjas szövetkezetek2017. július 27. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/5925_0_300.jpgSzövetkezetbe léphetnek a nyugdíjasok egy július 1-jén életbe lépő jogszabály szerint. Ez lehetővé teszi számukra, hogy nyugdíj után szövetkezeti tagként mehessenek vissza dolgozni. Természetesen a szövetkezeti tagok kedvező feltételekkel vállalhatnak munkát, emellett a munkáltató is jelentős költségektől mentesül a foglalkoztatás kapcsán.

Az országban elsőként Miskolcon éltek a lehetőséggel, ahol létrejött a Harmadik Kor Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet. A rendszer igen rugalmas, 100 forintos jelképes összegért bárki beléphet tagként, jelentkezni interneten is lehet. Ezzel már jogosultak lesznek a kedvezményekre, amikkel több pénzt vihetnek havonta haza, emellett a munkáltatók kedvező körülmények között tudnak foglalkoztatni.

„A kormány lehetőséget igyekszik biztosítani azoknak is, akik megérdemelt nyugdíjukat töltik, de elég ambíciót éreznek magukban, hogy néhány órában a megszerzett tudást, tapasztalatot tudják kamatoztatni a gazdaság különféle területein. Sok-sok nyugvó tudás van jelen pillanatban egyébként Ózdon is, akik nemrég nyugdíjba ment mérnökök, szakemberek vagy szakmunkások, középvezetők voltak, akik mindazzal rendelkeznek, ami ma hogyha 4,6 esetleg 8 órában a hét adott napjain tud munkát vállalni, akkor segíti azt a céget ahol korábban dolgozott, és vissza tud menni nyugdíjasként" - fogalmazott Riz Gábor, országgyűlési képviselő.

Egyelőre a szövetkezetek kevéssé ismertnek bizonyultak a nyugdíjasok körében, ám többen miután megismerték a nyugdíjas szövetkezetek lényegét és előnyeit, pozitív véleménnyel voltak a lehetőséggel kapcsolatban. Természetesen voltak olyanok akik már úgy vélik túl idősek egy ilyen új lehetőséghez.

„80 éves leszek holnapután és engem már nem érint. Tehát én már nem fogok élni ezzel a lehetőséggel. Korábban jó lett volna, de most már nem" - nyilatkozta Eke Ferenc, nyugdíjas.

A múlt héten megtörtént a Harmadik Kor Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet bejegyzése a cégbíróságon, ez alapján megkezdhetik a munkaerő-kölcsönzési tevékenység nyilvántartásba vételi eljárását. A napokban nyílik irodájuk Miskolc belvárosában, és a jövő hétre a szövetkezet minden feltétellel rendelkezni fog, hogy megköthesse az első szerződéseket. A témával kapcsolatban további részleteket az Ózdi Városi Televízió 19 óra 30 perckor kezdődő Háttér című műsorában hallhatnak.

Vissza