Új csomagolás2017. július 27. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/5924_0_300.jpgMegváltozik a dohánytermékek csomagolása. A dobozokon nem lehet belső és külső díszítő elem, csakis kizárólag a márkanév, a vállalat és a dohánytermék típusa szerepelhet. A csomagolásokon nem lesznek védjegyek és grafikai szimbólumok, de az elrettentő képek megmaradnak.

Meghökkentő, bizarr képek. Ezekkel a szavakkal lehet legjobban jellemezni a dohánytermékek csomagolását jelenleg. 2012-ben jelentek meg az elrettentő fotóillusztrációk a csomagolásokon. A dohányosok nagy része azt gondolja, semmi sem múlik a külalakon, de így is sok embert zavarnak a képek.

„Szerintem nem jók, hát végül is gyerekek is látják, azért hiába akarják, hogy nem, de látják. Nagyon csúnya rajta minden” - mondta Veres Péter.

2019. május 20-ig forgalmazhatóak az egységes csomagolás alkalmazása nélkül azon már forgalomba lévő dohánytermékek, amelyeket 2016. április 30-ig a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál, vagy a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt-nél regisztráltak. 2018. május 20-át követően azonban már csak az egységes profillal megjelent termékeket lehet árusítani. A megfelelő szín kiválasztásánál figyelembe vették melyik színt kedvelik legkevésbé a fogyasztók, így a feketére esett a döntés. A sötét dobozok összezavarják a vásárlókat, és nem igazán örülnek ennek.

„Szerintem a kereskedőknek nem, mert ők úgy is tudják melyik cigaretta milyen erősségű. A vásárlóknak lehet előtte fog gondot okozni, mert nem fogják tudni, hogy milyen erősségű, hogy milyen dohány vesznek, de úgy is rászoknak, megszokják. Kitapasztalják melyik az övék, átmenetileg lesz probléma, de utána helyreáll a rend” - nyilatkozta Pecsenye István, eladó.

Az ÁNTSZ szerint az egységes csomagolásnak az a célja, hogy csökkentse a dohánytermékek vonzerejét, és emellett korlátozza a megtévesztő elemeket. Hosszú távon pedig a dohányzás által okozott betegségek visszaszorítása, és a leszokás segítése a cél.

„Na azt nem tudom elképzelni sem, hogy fogják. Csak az aljára lesz írva, vagy nem tudom, hogy milyen cigaretta vagy dohányáru lesz. Nem tudom. Majd akkor kell megtudni amikor ugye kifog jönni, de szerintem ez halott ötlet. Mert akkor olyan egysíkú lesz maga a dohány, ugye mindig egyforma doboz, nem színes. Nem jó szerintem” - fogalmazott Kurucz Mihály.

A jogszabályváltozás elegendő időt ad az új termékek piacra kerülésére. Az egységes csomagolás nélküli, forgalomba hozott termékek jövő májusig maradhatnak a boltokban. Legtöbb munkahelyen, különböző közlekedési állomásokon nem lehet dohányozni és a szórakozóhelyeken és közösségi helyeken is már csak az arra kijelölt helyen szabad cigarettázni.

Vissza