Magas pollenkoncentráció2017. július 26. (szerda) 19:00 - Egészségnews/5920_0_300.jpgFolyamatosan magas a pollenkoncentráció térségünkben. Leginkább a csalánfélék és a kültéri gombák okozhatnak gondot, de más allergén növényekkel is vigyázni kell. Az allergia makacs betegség, megelőzni sem igazán tudjuk, megfelelő kezeléssel viszont a tünetek enyhíthetőek.

Tüsszögés, orrdugulás, könnyezés, szemviszketés, csak néhány az allergia tünetei közül. A melegedő időjárás kedvez a polleneknek, ezért érdemes időben felkészülni a szezonra. Az allergiás megbetegedések száma évről évre növekszik. Akár 20 %-át is érinti a népességnek. Bármikor képes kialakulni, ezért fokozottan ügyelnünk kell, ha nagy számú allergén növénnyel kerülünk kapcsolatba.

„Az allergiás hajlam, az atópiás hajlam genetikailag meghatározott állapot. Az hogy lesz-e belőle klinikailag betegség, tehát allergia attól is függ, hogy a külső környezeti hatások hogyan érvényesülnek. Tehát a pollenkoncentráció van-e olyan magas, hogy egy bizonyos életkorban vagy életszakaszban képes-e betegséget kiváltani, nyálkahártyára kerülnek-e azok a fehérjerészecskék, amik képesek allergizálni a szervezetet" - mondta dr. Dezső Edit főorvos, tüdőgyógyász, allergológus.

Az allergia bármikor kialakulhat. Nagyon nehéz védekezni ellene, megelőzni sem lehet, viszont megfelelő kezeléssel a tünetek enyhíthetőek. Többszöri kézmosással és gyakori ruhaváltással is csökkenteni tudjuk a betegség kockázatát.

„Hát nem igazán tudok védekezni, mert arra nem járok, hogy kint lennék a szabadban csak az ablakom nyitva van. Onnan bejön a levegő, és érdekes, hogy fulladok meg köhögök" - nyilatkozta Bartha Lászlóné.

„Tüsszögni is szoktam elég gyakran, meg most már három hónapja rendszeresen folyik az orrom, mintha megfázás lenne, de nem az, mert ugye nem voltam megfázva" - fogalmazott Milasán Dominik.

Tünetei inkább hasonlítanak a szénanáthára, mint a megfázásra. Ha ezeket a jeleket tapasztaljuk magunkon, akkor érdemes egy allergia vizsgálatra elmenni. Ez nagyon egyszerű és gyors, emellett pedig azonnal kimutatható eredményhez vezet.

Vissza