Érintettek érzelmeivel (képgalériával)2017. július 21. (péntek) 19:00 - Híreknews/5905_0_300.jpgFotókiállítás nyílt Borsodszentgyörgyön, amelynek a szereplői azok a méhnyakrákban érintett hölgyek, akik átestek a betegségen. A képekkel a daganatban szenvedő nők lelkivilágát szerették volna bemutatni, és így felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára. A vándorkiállítás egy hétig várja az érdeklődőket.

Vándor fotókiállítás nyílt Borsodszentgyörgyön a Kultúrházban. A tizenkét képből álló sorozat májusban már megtekintető volt Ózdon az Olvasó Protokoll termében, ahol akkor is a méhnyakrák megelőzősére hívták fel a hölgyek figyelmét. A kiállítás fővédnöke Riz Gábor volt, aki a fotók szállításában is segítséget nyújtott. Az országgyűlési képviselő beszédében a szűrővizsgálatok fontosságára hívta fel a figyelmet. Az esemény szervezőinek az ózdi állomás adta az ötletet, hogy településükre is elhozzák a képeket.

„Én úgy gondolom, hogy mindenféleképpen nagy szerepe van ebben, hogy ez egy kis közösség, és személyes megszólításokon keresztül sokkal nagyobb szűrési aktivitás érhető el. Szívesebben jönnek el ezek után egy szűrésvizsgálatra, hogy személyesen is láttak olyan embereket, akik érintettek ebben a betegségben” - fogalmazott dr. Vámos Henrietta, szervező.

Az érdeklődők rövid előadást hallgathattak meg a méhnyakrákról, amelyet a helyben praktizáló doktornő számadatokkal együtt ismertetett. A beszámolót a helyi népdalkörök produkciói követték, így elsőként a Borsodszentgyörgyi Népdalkör állt színpadra, majd a Nefelejcs Nyugdíjasklub szórakoztatta az egybegyűlteket. A műsor után Nagy Károlyné Dobó Katalin egy verset mondott el a daganatos betegségről, amely egy orvos tollából született meg. Az esemény kapcsán Borsodszentgyörgy polgármestere Németh Gyula is örömét fejezte ki, hogy helyet adhattak a kiállításnak, mivel a betegség a nők körében nagyon elterjedt.

„Mindenképpen a legfontosabb a betegségek megelőzése, és szerintem ez a fotókiállítás arra hívja fel a figyelmet, hogy időben orvoshoz kell menni, oda kell figyelni magunkra, és a legapróbb jel esetén szakemberhez kell fordulni. Csodálatosak a képek, mindegyiknek van mondanivalója, és csak rá kell nézni az arcokra. Ezek a képek beszélnek" - mondta Németh Gyula, Borsodszentgyörgy polgármestere.

A teremben egy werkfilmet is megtekinthettek a látogatók, amely a fotózás körülményeit örökítette meg, és az érintett hölgyek gondolatait is megismerhették a jelenlévők.

„Ezek a képek hatalmas erőt tudnak adni, már csak azért is, mert testüket teljes mértékben felvállalják. Kivételesek azok a képek, ahol látni, hogy még ezek után is tudnak mosolyogni, és őszintén kamera vagy fényképezőgép elé állni” - nyilatkozta Eke Enikő.

A vándorkiállítás egy héten keresztül lesz megtekinthető a Kultúrházban reggel nyolc órától este nyolcig. A szervezők a program kapcsán arra szerettek volna rávilágítani, hogy minden évben érdemes elmenni a kötelező szűrővizsgálatokra, hiszen korai felismeréssel nagyobb esélyünk van a gyógyulásra.


905_0_t 905_1_t 905_2_t 905_3_t
905_4_t 905_5_t 905_6_t 905_7_t
905_8_t 905_9_t 905_10_t 905_11_t
905_12_t 905_13_t 905_14_t 905_15_t
905_16_t 905_17_t
Vissza