Lezárult program (képgalériával)2017. július 20. (csütörtök) 19:00 - Egészségnews/5901_0_300.jpgEgészségnapot szerveztek az arlói Suvadás Ligetben. Az alkalom egy tíz héten át tartó programnak a zárórendezvénye volt, amelynek keretében egy egész napot szenteltek egészségfejlesztő foglalkozásoknak. A rendezvényre kilátogatók megnézhettek egy kézműves kiállítást, a színpadon pedig verses és zenés produkciók váltották egymást, valamint egy roma származású rákkutató, Horváth József motivációs előadását is meghallgathatták az érdeklődők.

Az arlói Suvadás Liget minden évben számos programnak ad otthont. Most Arló Nagyközség Roma Nemzetiségi Önkormányzatának és az Alapellátás-fejlesztési Modellprogram Borsodnádasd Praxisközösségének tagjai közösen szerveztek egészségnapot. A tízhetes rendezvény zárónapján is minden erről szólt. A községben működő Kortárs Segítő Klub legfőbb célja, hogy a tíz év feletti gyerekeknek lehetőséget biztosítsanak az egészségfejlesztéssel kapcsolatos tudásuk bővítésére.

„Különböző egészségfejlesztési témákban tartottunk tízhetes programot. Minden héten más témából például a kézmosás fontossága, a dohányzás megelőzésére, alkoholfogyasztásról, hogy az milyen káros. Különböző részeg szemüveg segítségével próbálhatták ki, hogy az alkoholfogyasztásnak milyen hatásai vannak. Beszéltünk a szűrővizsgálatok fontosságáról a gyerekeknek, táplálkozási témában tanácsokat kaptak a dietetikustól, a gyógytornászunk különböző foglalkozásokat tartottak, ahol gerincferdülés és a lúdtalp megelőzés fontosságáról beszéltünk” - nyilatkozta Szabó Edit, koordinátor, Alapellátás-Fejlesztési Modellprogram.

A nap folyamán különböző feladatokban vehettek rész az iskolások, ahol focizhattak és vetélkedőkbe is bekapcsolódhattak, amelyben népismereti és egészségfejlesztési ügyességi feladatok is szerepeltek. Az egészségnapon a felnőtteket is várták a szűrőprogramokra, így ellenőriztethették vérnyomásukat, érszűkület vizsgálaton is részt vehettek, de a szakemberek egészségmegőrző tippekkel is segítették a pavilonhoz látogatókat. A rendezvény ünnepélyes megnyitóján elsőként Bari Gergely az arlói Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke szólt az egybegyűltekhez, majd Szabó Edit koordinátor foglalta össze a program lényegét. Az eseményre Riz Gábor országgyűlési képviselő is ellátogatott, aki a településhez kötődő fiatalkori élményeit elevenítette fel beszédében. Vámos Istvánné Dr. Arló polgármestere a Kortárs Segítő Klub hasznosságát emelte ki. Ezt követően verses, zenés műsorral álltak színpadra a klubtagok. A délutáni programok között Horváth József biológus, genetikus motivációs előadása is helyet kapott, aki beszélt roma származásáról és a tanulás fontosságáról, amely kitörési lehetőséget biztosíthat az etnikum számára.

„Én úgy gondolom, hogy hazánkban egyre több erős, pozitív példa van, rajtam kívül is jó néhányan vagyunk, akik próbálják azt átadni a fiataloknak, hogy igenis megéri. Az biztos, hogy nem egyenes az út és nagyon rögös, de akár a mi példánk is azt mutatja, hogy érdemes elkezdeni. Aki eddig azt gondolta, hogy minek a tanulás, az elkezd gondolkodni azon, hogy ha Józsi is meg tudta csinálni, akkor valószínű, hogy én is tudnék valamit kezdeni magammal, ha ez a szemléletváltás elindul a fejében, akkor már megérte az egész” - mondta Horváth József, biológus-molekuláris genetikus, rákkutató.

Az előadás, amelyben nem csak saját sorsáról, hanem a rákbetegségről is beszélt az idősek és a fiatalok figyelmét is felkeltette. A rendezvény eredményhirdetéssel és a Kortárs Segítő Klub legügyesebb résztvevőinek jutalmazásával ért véget.


901_0_t 901_1_t 901_2_t 901_3_t
901_4_t 901_5_t 901_6_t 901_7_t
901_8_t 901_9_t 901_10_t 901_11_t
901_12_t
Vissza