Virágos város (képgalériával)2017. július 13. (csütörtök) 19:00 - Városnews/5882_0_300.jpgIsmét pályázik városunk a Virágos Magyarországért cím elnyerésére. A Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség évenként értékeli azokat a településeket, amelyek zöldítő programjaik segítségével igyekeznek esztétikailag szebb és élhetőbb környezetet kialakítani a lakók számára. Ózd már több alkalommal is bekerült a legvirágosabb települések közé, és most is jó esélyekkel indul a megmérettetésen.

Már közel húsz éves hagyományra tekint vissza a Virágos Magyarországért elnevezésű környezetszépítő verseny, amelyben városunk is évről évre megméretteti magát. Ózd Város Önkormányzata idén is beadta pályázatát. A zsűri tagjai múlt héten járták végig városunkat az Ózdi Városüzemeltető Intézmény vezetőségével karöltve. Az értékelésben nem csak a látvány számít, hanem fontos szempont az is, hogy az aktuális település milyen újításokat vezetett be a korábbi verseny óta. Nálunk valószínűleg a komposztáló telep megnyitása plusz pontnak fog számítani. A napokban derült ki, hogy idén hányan jelentkeztek a versenyre. A településeket lakosságszám szerint csoportosítják.

„Van kétezer alatti, fölötti, van ötvenezer alatti, fölötti, illetve Budapest kategória. E tekintetben mi értelemszerűen az ötvenezer fő alatti kategóriában kerülünk rangsorolásra. Idén nyolcvanhat város jelentkezett. Erős, és biztos, hogy nagyon szép városok között mérettetik meg Ózd is. Reménykedünk abban, hogy méltónak és jónak találják az idei évben kiültetett virágainkat, illetve a zöldfelületek kezelését” - nyilatkozta Nagy Zsuzsanna, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény igazgatója.

Az értékelésben az összkép számít, nem csupán a virágosításról van szó, hanem a körülötte lévő zöldfelületeknek az ápolása, a cserjeágyak metszése is fontos szempont. A városüzemeltető intézmény munkatársai már a hideg időszakban előkészítik a területeket.

„Ez a téli hónapokban elkezdődik, valamint a metszési feladatokat is már a télen, vagy kora tavasszal elkezdjük az időjárástól függően. Ha nem esik a hó, akkor már télen is folynak ezek a munkálatok, majd tavasszal folytatódnak. Jön a tulipán tavasszal, az egy esztétikus látvány a városban. Majd ezután szedjük ki a tulipán hagymákat, és az egynyári virágokat ültetjük május, június hónap elején” - mondta Bóta József, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény Parkfenntartási Csoportjának művezetője.

A látványtervezés csapatmunka az intézményen belül, többen is részt vesznek benne. A virágosítás során igyekeznek mindig más-más fajtákat kipróbálni, vagyis a változatosságra törekszenek. A Parkfenntartási Csoport részéről közel százötven fő dolgozik minden nap azért, hogy Ózd szebb és élhetőbb város legyen. Idén huszonkétezer tő virágnak, több mint húsz fajtája pompázik az utak mellett, a körforgalmakban és a parkokban. A Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség ősszel hirdeti ki az eredményeket.


882_0_t 882_1_t 882_2_t 882_3_t
882_4_t 882_5_t 882_6_t 882_7_t
882_8_t 882_9_t 882_10_t
Vissza