Illatos kert (képgalériával)2017. július 11. (kedd) 19:00 - Városnews/5871_0_300.jpgGyógynövény kertészet létesült a Bolyki temető feletti területen. A Startprogram Iroda munkatársai jelenleg kilencféle gyógynövényt termesztenek fél hektáron, de a jövőben még több fajt telepítenek, a meglévőket pedig dugványozással szaporítják tovább. Távlati terveik közt szerepel gyógynövényalapú termékek előállítása is.

A modern orvostudomány létrejötte előtt az emberek főleg gyógynövényekkel, füvekkel és fakérgekkel gyógyították magukat, a Startprogram Iroda legújabb törekvésének is az a célja,  hogy városunk lakói újra megismerjék és felfedezzék ezeknek a növényeknek a jótékony hatását. Az intézmény Bolyki temető feletti gyógynövény kertészetének területrendezési feladatai már 2017 tavaszán elkezdődtek, de a közfoglalkoztatási program keretein belül májusban és júniusban történtek meg az első telepítések és az ápolási munkák. A szakemberek a termeszteni kívánt növények kiválasztása során több szempontot is figyelembe vettek.

„Kilencféle gyógynövényt ültettünk el, ezek a legáltalánosabban elterjedtek, főleg úgy próbáltunk válogatni, hogy ezt a klímát bírják, hiszen a növényeknek is ugyanúgy, mint az embereknek is van igényük a talajjal, az éghajlattal és a nedvességgel szemben is. Próbáltunk úgy válogatni, hogy itt ezek megfelelőek legyenek és tudjanak fejlődni” - mondta Léman Béla, a Startprogram Iroda erdészeti részlegvezetője.

Az előzetes földmunkák, kaszálások, tűzvédelmi sávok kialakítása és az odavezető földút rekonstrukciója után 1800 példányt ültettek el a közfoglalkoztatottak. A területen rendezett sorokban van jelen a citromfű, a menta, a kakukkfű vagy éppen a tárkony. A kertészet két hektár nagyságú területen fekszik, amelyből jelenleg fél hektár van művelés alatt, így lehetőségük van a későbbi terjeszkedésre is.

„A területet körülkerítjük, egy őrbódét is ki fogunk alakítani szárítóval, egy kutat is fogunk létesíteni és folyamatosan pótoljuk a növényeket, dugványozással szaporítjuk és reméljük, hogy sikeres lesz ez a program is” - nyilatkozta Kupai Dávid, a Startprogram Iroda vezetője.

Most közel húsz ember gondozza a növényeket. A Startprogram Iroda jövőbeni tervei közt szerepel, hogy saját maguk is előállíthassanak gyógynövény alapú termékeket, úgy mint illóolajokat, teának való friss és szárított növényeket, valamint szappan és pot-pourri is készülne belőlük. Mindezek mellett bemutatókertként is funkcionálna a terület, ahová a város iskolásai is ellátogathatnának, hogy hasznos ismereteket szerezzenek.


871_0_t 871_1_t 871_2_t 871_3_t
871_4_t 871_5_t 871_6_t 871_7_t
871_8_t 871_9_t 871_10_t 871_11_t
871_12_t 871_13_t 871_14_t 871_15_t
Vissza