Közlekedj óvatosan! (képgalériával)2017. július 10. (hétfő) 19:00 - Aktuálisnews/5869_0_300.jpgLankad a gépjárművezetők figyelme a kánikulában. Nyáron előkerülnek a motorkerékpárok is, ez még nagyobb odafigyelést igényel az autósoktól és a közlekedés többi résztvevőjétől. A rendőrség arra hívja fel a figyelmet ha autóba ülünk, akkor ne fogyasszunk alkoholt, a gépjárművezetést oktató szakember pedig azt mondja, hogy kellő odafigyeléssel és tervezéssel megakadályozható a tragédia.

Behorpadt motorháztető, leszakadt lökhárító. Mi is sokat tehetünk érte, hogy autónk ne ezen a platón végezze. Városunk egyik autómentéssel is foglalkozó vállalkozójának telephelyére az elmúlt hetekben egyre több szerencsétlenül járt gépjármű kerül.

„Az emberek inkább személyesen keresnek meg minket, nem pedig a rendőri szerveket hívják egy-egy eset kapcsán. A legtöbbször a borsodnádasdi szerpentinre megyünk segíteni, de a királdi is kritikus pont. Úgy gondolom, hogy a nagy meleg közrejátszik a balesetekben” - mondta Jánosi Gábor, a Suzuki Kaiser Kft. marketing menedzsere.

Az Ózdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője, arra hívja fel a figyelmet, hogy a kánikulán és a fronton kívül vannak más tényezők is, amelyek befolyásolják a baleseti számok alakulását.

„Az egy nyomon haladó járművek előkerülnek, sokkal több kerékpáros, motorkerékpáros, segéd-motorkerékpáros van az úton, mint egyébként, ezek a járművek nyáron sokkal gyakrabban esnek áldozatul közlekedési baleseteknek, mint az év más időszakában. Az ittasság elkerülésére szeretném felhívni a figyelmet. A kockázatot minden járműnél növeli, ha ittasan vezet a járművezető, az egy nyomon haladó járműveknél pedig fokozott ez a hatás” - myilatkozta Rajhóczki Péter, a Közlekedésrendészeti Osztály osztályvezetője.

Ezt az időszakot gyalogosként is nehéz elviselni, autóvezetőként pedig még megterhelőbb. Csökken a koncentrálóképesség, nő a reakcióidő. Miksztai Zoltán véleménye szerint kellő odafigyeléssel és tervezéssel megakadályozható a tragédia.

„Legyen megtervezve az útvonalunk, ha lehet az időjárást, valamint a napszakokat figyelembe véve úgy időzítsük az utazásunkat, hogy minél kevesebb időt tartózkodjunk a tűző napsütésben. Legyenek meg a pihenőhelyeink, kicsit kiszállni, pihenni, hűsölni, megmozgatni magunkat, frissítőt magunkhoz venni, ezek feltétlenül fontosak” - fogalmazott Miksztai Zoltán, autósiskola-vezető.

A kisgyerekeket és az állatokat sosem szabad a gépjárműben bezárva hagyni, hiszen ez életveszélyes is lehet. Ha az autót közvetlen éri a nap, a belső térben percenként 1 fokot emelkedhet a hőmérséklet. Vannak, akik szakmájukból adódóan egész nap a várost járják, tőlük érdekes magyarázatot hallottunk.

„Bejött most még a telihold is, az is nagyon fontos. Néha a lassú jármű százszor rosszabb, mint a gyors jármű” - mondta Kiss György.

A helyi sofőrökre is negatív hatást gyakorol a változékony időjárás.

„Kellemetlen, főleg akinek nem klímás az autója, szerintem nagyon sok embert megvisel” - fogalmazott Vaszlik János.

Az autóklíma valóban sokat segíthet, de arra is ügyelni kell, hogy ne állítsuk túl alacsonyra a hőmérsékletet az autóban, mert az könnyen megfázáshoz, vagy szemgyulladáshoz vezethet, valamint a tisztításáról se feledkezzünk meg.


869_0_t 869_1_t 869_2_t 869_3_t
869_4_t 869_5_t 869_6_t 869_7_t
Vissza