Szemünk fénye2017. július 3. (hétfő) 19:00 - Egészségnews/5844_0_300.jpgKülönféle szembetegségek kialakulásához is vezethet, ha nem védekezünk megfelelően a napsugárzás káros hatásaival szemben. Nemcsak a bőrünket kell óvni az UV sugaraktól, legalább ilyen fontos látószervünk védelme is. A megfelelő módon kiválasztott napszemüveg nagyon sok kellemetlenségtől óvhat meg bennünket.

A fényvédelem szó hallatán, elsősorban a naptejek jutnak eszünkbe, pedig szemünk épp olyan védtelen a káros UV sugárzással szemben, mint a bőrünk. A szemlencsébe hatoló UV sugarak rövid távon legfeljebb hunyorgás okozta kellemetlenséget vagy enyhe irritációt okozhatnak, hosszú távon viszont súlyosabb fokú látásromláshoz, szembetegségekhez is vezethetnek. Ezért is kell nyáron nagyobb hangsúlyt fektetni napszemüveg viselési szokásainak kialakítására.

„Ha még be is kenik a bőrüket az emberek, a szemük környékét biztos, hogy nem fogják, pedig nagyon sok betegség itt alakul ki, hiszen nagyon vékony a bőr és védtelen. Nem beszélve arról, hogy a retinánkig eljutnak olyan UV sugarak is, amelyek a későbbiekben szürkehályoghoz, makula degenerációhoz vezethetnek” - mondta Balázs Csabáné, optikus.

Egy napszemüveg nem feltétlenül attól minőségi, hogy sokba kerül. Ettől függetlenül mindenképpen javasolt optikában kiválasztani, ahol megbízható a kínálat. A világos írisz különösen fényérzékeny, így a kék és zöld szemű emberek látása sokkal körültekintőbb védelmet igényel. Napszemüveg választásnál legalább olyan fontos a lencse minősége, mint maga a fazon. Olyan szemüveget keressünk, amely megfelelően szűri az UVA, UVB és UVC sugarakat, és oldalról sem engedi be a fényt.

„Fontos, hogy védjük a szemünket a naptól, de a dizájn is fontos, mert az személyiségünkről árulkodik. Amikor napszemüveget választok, akkor nézem a fazont, de persze azt is, hogy védje a szememet” - nyilatkozta Roberta Zobolyák.

A nem megfelelő minőségű lencse kárt is okozhat. Ugyanis a sötét lencse alatt a szembogár kitágul, így kevésbé lesz védett a fény káros hatásaival szemben. A szemvédelem polarizált lencsékkel tovább fokozható. Ha mindemellett kalappal, siltes sapkával is védekezünk a sugarak ellen, akkor még teljesebb a védőhatás. A napszemüvegről ránézésre nem igazán lehet megállapítani, hogy milyen mértékben nyújt védelmet, de az optikai szaküzletekben megfelelő mérőműszerrel segítenek abban, hogy megtudjuk megfelelő-e a napszemüvegünk.

Vissza