Egyházi tanévzáró (képgalériával)2017. június 30. (péntek) 19:00 - Oktatásnews/5838_0_300.jpgDr. Ternyák Csaba egri érsek is ellátogatott a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium szentmisével egybekötött tanévzáró ünnepségére. Az eseményen megjutalmazták a kiemelkedő eredményt elérő tanulókat, az egyházmegye főpásztora pedig beavató szentségeket szolgáltatott ki tizenegy diáknak és egy pedagógusnak.

Az Ív úti templomban tanévzáró ünnepségre gyűlt össze péntek délelőtt a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium iskolaközössége. Dr. Benkőné Fehér Éva igazgatónő számokban összegezte az elmúlt tanév eredményeit, majd jutalomkönyvet osztott ki a kimagasló tanulmányi eredményt elérő diákok között. Tizennégyen kitűnő, huszonkilencen pedig jeles bizonyítvánnyal fejezték be a tanévet. Hasonló elismerésben részesültek a sport, a kultúra és a szakmai versenyek eredményes résztvevői is. Az iskolavezetés virágcsokorral és ajándékkel köszöntötte dr. Miklós Lászlóné nyugdíjba vonuló igazgatóhelyettest, aki a következő tanévtől óraadóként vesz majd részt az oktatási intézmény életében.

A SZIKSZI-s tanévzáró dr. Ternyák Csaba egri érsek ünnepélyes bevonulásával folytatódott. Az egyházmegye főpásztora celebrálta a szentmisét, aki szentbeszédében az Istennel való szövetségkötés fontosságát emelte ki, hiszen ez a kötelék abban nyújt segítséget, hogy lélek által vezérelt emberek legyünk. Három fiatal részesült a keresztség szentségében, akik számára ez a szövetség egy erős belső kapaszkodót is jelent.

„Hatalmas megtiszteltetés ez, hiszen az egyház tagjaként követhetem Jézus tanításait. Ez nekem nagyon fontos, átgondoltam és az egyház tanítása szerint szeretném élni a további életem” - nyilatkozta Tóth Soma László.

„Ezek a szentségek olyan kegyelmeket közvetítenek, amelyek megerősítik belülről az embert, és kitartóvá teszik a hitben. Én azért imádkoztam ezen a mai szentmisén, hogy ezek a fiatalok, akik most szabad elhatározásukból kérték a szentségek felvételét, hogy valóban gazdagodjanak általa, és megélhessék a mindennapokban, hogy az Úr velük van” - mondta dr. Ternyák Csaba, érsek.

A ceremónia alkalmával az ünnepség többi résztvevője is megújíthatta keresztségi fogadalmát. Ezt követően a bérmálás szentségének kiszolgáltatása következett. Tizenegy diák és egy pedagógus járult bérmálkozóként a bérmaszülőkkel együtt az oltár elé, közülük nyolcan pedig elsőáldozók is voltak egyben.

„Az, hogy most elsőáldozó lehettem és bérmálkoztam, nekem a hit megerősítését jelenti. Voltak olyan életszakaszaim, amikor úgy éreztem, hogy segítségre van szükségem, és találtam is. Most boldognak érzem magam” - fogalmazott Puchreiner Gábor, pedagógus.

A közelmúltban nagy megtiszteltetés érte az iskola egyik diákját. Minden évben kiválasztanak ugyanis egy tanulót, aki kiemelkedő tanulmányi eredményéért kitüntetést vehet át az egri érsektől.

„Ebben az évben én voltam a szerencsés. Az elismerés nagyon jól esett, így érzem én is, hogy ez a sok munkát ilyen formában is elismerik” - mondta Titi Alex, diák.

A SZIKSZI életében kiemelkedő jelentőségűnek számított a jeles esemény. Az egri egyházmegyéhez 49 egyházi fenntartású iskola tartozik, dr. Ternyák Csaba egri érseket pedig első alkalommal hívták meg tanévzáróval egybekötött iskolai keresztelőre és bérmálásra, Ő pedig örömmel tett eleget ennek a felkérésnek.


838_0_t 838_1_t 838_2_t 838_3_t
838_4_t 838_5_t 838_6_t 838_7_t
838_8_t 838_9_t 838_10_t 838_11_t
838_12_t 838_13_t 838_14_t 838_15_t
838_16_t 838_17_t 838_18_t
Vissza