Vitás kérdések (képgalériával)2017. június 22. (csütörtök) 19:00 - Önkormányzatnews/5813_0_300.jpgHárom órán át tanácskozott ma Ózd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Városházán. Az ülésen személyi kérdésekről, hitelkeret igénybevételének lehetőségéről, a Startprogram Iroda közfoglalkoztatási programjairól, városrehabilitációs feladatok finanszírozásáról egyaránt szó esett. Minden napirend többségi szavazatot kapott, az ellenzék azonban több kérdés kapcsán is nemmel voksolt.

450 milliós hitelkeret igénybevételének lehetőségéről döntött a testület, amelyet szükség esetén július elseje és december 20-a között lehet igénybe venni az önkormányzat biztos működése érdekében. Az előterjesztés azonban vitát váltott ki.

„Benne van az előterjesztésben, hogy megfelelő nagyságú tartalékok nélkül. Tehát nincsenek megfelelő nagyságrendű tartalékok, míg 15-ben, 16-ban szó volt akár 1 milliárd forintról is, amit személy szerint sohasem tartottam valósnak” - mondta Vitális István, független önkormányzati képviselő.

Míg Vitális István a város érdekében megszavazta, Fürjes Pál semmiképpen nem tudta támogatni az előterjesztést.

„Önmagában, mint előterjesztés szerintem nem áll meg, hiszen itt semmiféle összeget, a keret számán kívül, semmiféle számot nem hallottunk. Ezért én meg is kérdeztem a bizottsági ülésen, hogy mibe kerül ez a városnak?” - fogalmazott Fürjes Pál, a FIDESZ-KDNP frakcióvezetője.

A város polgármestere az ülésen és az Ózdi Krónikának adott válaszában is a biztos működés szükségességével indokolta a javaslatot.

„Utoljára 2015-ben volt példa arra, hogy éven belüli folyószámla hitelkeretet vett igénybe az önkormányzat. Ez valójában egy védőháló, hiszen az önkormányzat bevételei két szakaszban érkeznek, tavasszal és ősszel. A köztes nyári időszakban várható kiadások fedezetéül szolgál egy ilyen hitelkeret, amit nem is biztos, hogy igénybe vesz az önkormányzat. Ha igénybe vesszük akkor sem biztos, hogy teljes mértékben. Ez csak egy védőháló, hogy a működésünk folyamatosan biztosított legyen” - nyilatkozta Janiczak Dávid, polgármester.

A hitelkeret igénybevételének lehetőségéről szóló napirendet végül 4 nem és 9 igen szavazattal fogadta el a képviselő-testület.

Napirendre került ma a Startprogram Iroda 2016-ban végzett közfoglalkoztatási programjairól szóló beszámoló is. Több kritikai észrevétel is elhangzott, többen is azt fogalmazták meg, hogy az elmúlt időszak nem egy sikertörténet. A választókerületekben több helyen is elmaradt a teljesítés, sőt több pályázati lehetőség sem lett kihasználva. Janiczak Dávid polgármester elmondta, hogy nincs megfelelő munkaerő a közfoglalkoztatásban, az alacsony béreknek köszönhetően nem lehet megfelelő szakembereket találni. A Startprogram Iroda tevékenységének pozitívumaira hívta fel a figyelmet Fidrus Péter alpolgármester. Ilyen például a megújult Drótos-tető, a Nagyvölgyi úti Mintafarm és a kitisztított Hossó patak medrének felújítása is.

Jóváhagyta a képviselőtestület az idei városrehabilitációs keretből 10 feladat elvégzését is, összesen közel 19 és fél millió forint pénzügyi fedezettel. Így megújul részlegesen többek között a Mekcsey út, az Újváros téri iskola udvara, a Béke utca és az Árpád vezér út 20. külső homlokzata, a társasházi közgyűlési jóváhagyó határozatok függvényében. A mai ülésen az eddigi vezetőt Völcsek Máriát bízták meg továbbra is az Ózdi Sajóvárkonyi-Táblai Összevont Óvoda intézményvezetői feladataival. Az ÓZDINVEST Kft. ügyvezetője pedig december 31-éig Tóth Andrea, a korábbi vezető helyettese lett.


813_0_t 813_1_t 813_2_t 813_3_t
813_4_t 813_5_t 813_6_t 813_7_t
813_8_t 813_9_t 813_10_t 813_11_t
813_12_t 813_13_t 813_14_t 813_15_t
Vissza