Erdei gombák (képgalériával)2017. június 16. (péntek) 19:00 - Aktuálisnews/5793_0_300.jpgTérségünkben is elkezdődött a nyári gombaszezon. Érdemes óvatosnak lenni, ugyanis mérgező fajtával is találkozhatunk. Szabályszerűen árusítani csak szakellenőr által megvizsgált erdei termékeket lehet, az arra kijelölt helyen. Az árusok azt mondják, hogy jelenleg kevés a gomba mennyisége.

Kisebb csomókba rendezve kínálják a gombát az árusok a Városi Piacon. Az idei idény meglehetősen szűkösnek indult. A gombaszezon hivatalosan április elsejétől szeptember harmincadikáig tart, ez idő alatt gomba ellenőrzésnek is kell működnie a piacon. Az utóbbi hetekben inkább a népszerűbb fajtákkal találkozhattak a gombászok. Ezek zöme rókagomba és vargánya volt, de kisebb mennyiségben fellelhető a galambgomba és a piruló galóca is. A szakellenőr szerint érdemes odafigyelni néhány fontos szabályra.

„A lakosság körében van olyan réteg, akit az tart vissza, hogy elhozza a gombáját megvizsgálni, hogy azt hiszi fizetni kell érte. Nem kell. Teljesen ingyenes az árusok és a lakosság számára is. Az árusok a jogért, hogy árusíthatnak fizetnek. Mérgező gombát még nem hoztak, illetve egyszer hozott egy árus, de Ő érezte, hogy valószínűleg baj van a gombával, és elkülönítve hozta. Viszont a lakosok többször hoztak mérgezőt, vagy halálosan mérgezőt. Ezért javaslom mindenkinek, hogy hozza el ellenőrzésre” - mondta Hubai Imre, gomba szakellenőr.

A jogszabály szerint mindenki annyi gombát szedhet, amennyi egyéni szükségletét fedezi. Ez a gyakorlatban két kilogrammot jelent, árusítani viszont ötven kilogrammot lehet. Az árusok csak gomba-szakellenőr által megvizsgált erdei termékeket adhatnak el, az arra kijelölt helyen. Ezeket kellőképpen megtisztítva, és fajta szerint elkülönítve szabad eladásra kínálni. Jelenleg a vevők csak csekély mennyiséget vásárolnak az ár miatt.

„Eléggé gyakran, majdnem minden nap eljövök, gombát nem veszek minden nap, mert cseppet drága, de többször veszek” - nyilatkozta Csuhaj Vencelné.

A gomba ellenőrzésére a piac nyitvatartási ideje alatt van lehetőség, keddtől péntekig, reggel hat órától délelőtt kilenc óráig, valamint szombaton hattól délig. Szombaton 11 óráig nézi át a gombavizsgáló a bemutatott portékát, de árusítani a piac végéig lehet.


793_0_t 793_1_t 793_2_t 793_3_t
793_4_t 793_5_t
Vissza