Térségi kitekintő (képgalériával)2017. június 16. (péntek) 19:00 - Kultúranews/5792_0_300.jpgKelemér mutatkozott be értékeivel a Városi Könyvtárban. A „ Kitekintő - avagy ablak a térségre” elnevezésű rendezvénysorozat folyamán eddig 18 kistérségi település múltját és jelenét ismerhették meg az érdeklődők. Az Ózdtól mindössze 22 km-re fekvő Kelemérről is sok hasznos és érdekes információt tudhatott meg a helyi közönség.

Kelemér község bemutatkozása a tizennyolcadik állomása volt a Városi Könyvtár nagy sikerű rendezvénysorozatának. A „Kitekintő” hat éve indult útjára, és azóta is a közművelődési intézmény egyik leglátogatottabb programja. Sokan voltak kíváncsiak a legutóbbi település bemutatkozására is. Kelemér a putnoki járásban a Keleméri-patak völgyében helyezkedik el. A település az Árpád-kor óta létezik, nevét először 1232-ben említik. A falu történelmi múltját és nevezetességeit Percelné Baksa Julianna, a település könyvtárosa ismertette a jelenlévőkkel, képes prezentáció segítségével.

„Szerintem ez jó lehetőség arra, hogy mások is megismerjék a településünket, hogy milyen természeti és kulturális értékeink vannak, amikre joggal lehetünk büszkék” - mondta Percelné Baksa Julianna, könyvtáros.

A jelenleg 507 lelket számláló kis település múltjában fontos szerepet játszott Tompa Mihály, aki a szabadságharc bukása utáni időkben két évig élt a községben, mint a falu lelkésze. Itt tartózkodása idején írta meg a szabadság és függetlenség eszményét hirdető verseit Rém Elek álnéven, ami a Kelemér szó visszafelé olvasva. A pap költő születésének 200. évfordulóját nemrégiben ünnepelték a falu lakói. A bemutatkozáson elhangzott Tompa Mihály: „Tornácomon” című verse is.

„Településünk legnagyobb értéke Tompára való tekintettel az emlékház, a tájház, a református egyházunknak temploma és a művelődési házunk is nagyon szép. Ez mind-mind olyan értéket teremt, ami Kelemért nevezetessé teszi” - nyilatkozta Bukovenszki Józsefné, Kelemér polgármestere.

A népi építészet remekeivel is találkozhatnak a Kelemérbe látogatók, és érdemes felkeresni a közeli Mohos-tavakat is. A kistelepülést sújtó tényező a fiatalok elvándorlása, ugyanakkor az itt élők igyekeznek minél több pályázati forrást kihasználni, és jövőbeni tervekből sincs hiány.


792_0_t 792_1_t 792_2_t 792_3_t
792_4_t 792_5_t 792_6_t 792_7_t
792_8_t
Vissza