Ingyenes ebéd (képgalériával)2017. június 15. (csütörtök) 19:00 - Városnews/5790_0_300.jpgNyáron sem maradnak meleg étel nélkül a hátrányos helyzetű, és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő halmozottan hátrányos helyzetű ózdi gyerekek. A szünidei gyermekétkeztetés már két éve kötelező feladata az önkormányzatoknak, ennek keretében a jogosultak 43 munkanapon át az iskolákban fogyaszthatják el az ebédet.

Az őszi, téli, tavaszi és nyári iskolai szünetekben igény esetén biztosítani kell a tanulók számára az ingyenes vagy kedvezményes étkeztetést. A KLIK tankerületi igazgatóságai felelősek azért, hogy a gyermekétkeztetésért felelős települési önkormányzatok milyen színvonalon teljesítik ezzel kapcsolatos kötelező feladataikat. Városunkban a szünetekben az ÓZDINVEST főzi le az ebédet, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai szállítják ki a helyszínekre, az iskolai konyhák dolgozói pedig 11-től 1 óráig tálalják fel a gyereknek a meleg ebédet.

„A szülők nyilatkoznak arról, hogy ha a jogosultságuk fennáll és ózdi gyerekről van szó, hogy igénylik-e ezt az étkeztetést. Ez nem köztelező érvényű, ha igényli, de nem megy el, akkor sincs semmiféle szankció, de ha nem igényli, és meggondolja magát, akkor ezt bármikor megteheti. A tájékoztató papíron szereplő telefonszámon (471-422) az Ózdi Városüzemeltető Intézményhez jelezhetik igényüket, és ott tájékoztatják őket, hogy hová mehetnek étkezni” - nyilatkozta Szaka Attila, köznevelési és művelődési referens.

Jóízűen eszik a napi meleg ebédet a gyerekek a Sajóvárkonyon. Iskolaidőben tömve van az ebédlő, de a nyári gyermekétkeztetés idején már nem ez lesz a helyzet. Kevesen élnek a lehetőséggel, és sok esetben tapasztalható, hogy az igénylők közül sem mindenki jön el, hogy elfogyassza az ingyenes ebédet.

„Ennek több oka is lehet. Vagy az, hogy annyira még sincs rászorulva, vagy ha az anyuka így is úgy is főz otthon, akkor nem jön be a gyerek az iskolába. A korábbi évek és a jelenlegi helyzetben tapasztaltak közötti különbség az, hogy mióta kizárólag itt helyben fogyaszthatják el a gyerekek az ebédet, azóta csökkent az igénylők száma. Korábban még visszaélésekre is emlékszem, de ez most minden szempontból helyes eljárásrend” - fogalmazott Obbágy Csaba, a Sajóvárkonyi Általános Iskola igazgatója.

Az óvodák esetében más a helyzet, hiszen ott nincsen szünet, csak nyári zárva tartásról beszélhetünk. Mivel nem minden óvoda egyszerre zár be, így a szülők a nyári szünetben is igényelhetik az óvodáztatást, ahol az igazoltan rászoruló gyermekek az ingyenes étkeztetést ugyanúgy megkapják. Az érdeklődők számára további információ az ozd.hu oldalon a „Tájékoztatók” menüpont alatt olvasható.


790_0_t 790_1_t 790_2_t 790_3_t
790_4_t
Vissza