Ózdi szódavíz (képgalériával)2017. június 14. (szerda) 19:00 - Városnews/5785_0_300.jpgMegkezdődött a próbagyártás a Petőfi Sándor úti Szikvíz üzemben. A Startprogram Iroda helyi sajátosságokra épülő programelemében egy olyan épületet hasznosítottak, ahol korábban is szikvízkészítés zajlott. Az ingatlan alapos felújításon ment keresztül, és a gyártáshoz szükséges korszerű eszközök is rendelkezésre állnak. A szódát védőitalként hasznosítják majd, amit elsősorban önkormányzati dolgozók és közfoglalkoztatottak fogyaszthatnak majd.

Megkezdte a próbaüzemelést a Velence telep szélén található Szikvíz üzem. A telephelyre már korában megérkeztek a készítéshez szükséges berendezések, és ezek beszerelését május elején szakemberek segítségével végezték el. Akkor még javában zajlottak az épület belsejében a munkálatok, mára pedig a próbaüzemelést is megkezdték. Az első szikvíz készítésénél Janiczak Dávid polgármester és Fidrus Péter alpolgármester is jelen voltak, akik kipróbálták a szóda gyártását is.

„A tavalyi esztendőben jelentettük be Ózdon a Szikvíz üzem létrehozását. Ez mostanra elkészült, napi ezer liter készítésére alkalmas. A Startprogram Iroda felügyelete alatt működik az üzem, és a Startprogram munkaprogramnak köszönhető a létrejötte is. Pályázati forrásból finanszíroztuk az épület felújítását, és a berendezések megvásárlását is” - nyilatkozta Janiczak Dávid, polgármester.

Az üzem négy főnek biztosít majd munkát, így a kiszállításra is lesz lehetőség. Az itt előállított szódavizet már idén védőitalként hasznosítják, amit elsősorban önkormányzati dolgozók és közfoglalkoztatottak kaphatnak majd. A palack nem a klasszikus 1,75 literes kiszerelésben, hanem 1,5 literesekben lesz elérhető.

„Jelenleg próbaüzemelés van, a konkrét kiszállítás több hét leforgása után tud megvalósulni. Elsősorban a közfoglalkoztatottak számára nyújtjuk ezt a szikvizet, másrészt az önkormányzati dolgozóknak. Később, ha lesz rá kapacitásunk bárki betérhet, és vásárolhat tőlünk szikvizet” - mondta Kupai Dávid, a Startprogram Iroda vezetője.

A tesztelésen napi 1000 liter szikvíz előállítására van lehetőség. Az üzem indításához, még néhány eszközt be kell szerezni, mint például: vízlágyító, uv-szűrő, de a szénszűrő is elengedhetetlen tartozék. A tervek szerint néhány héten belül megkezdődik az aktív munka.


785_0_t 785_1_t 785_2_t 785_3_t
785_4_t 785_5_t 785_6_t 785_7_t
785_8_t 785_9_t 785_10_t 785_11_t
785_12_t 785_13_t 785_14_t 785_15_t
Vissza