Zeneiskolai bemutató (képgalériával)2017. június 7. (szerda) 19:00 - Oktatásnews/5757_0_300.jpgA zenélés örömét közvetítő, valamint a hangszeres tudást népszerűsítő előadáson vettek részt az Újváros Téri Általános Iskola diákjai. A „Hangszersimogató” elnevezésű programot a zeneiskola kezdeményezte, amellyel igyekeznek eljutni a város minél több oktatási és nevelési intézményébe. Az előadássorozat célja, hogy felkeltsék a fiatalok zenetanulás iránti érdeklődését.

Legutóbb az Újváros Téri Általános Iskolába látogattak el az ózdi zeneiskola tanárai. Zeneoktatást népszerűsítő programjukkal érkeztek, amelyet először az alsó, majd a felső tagozatos diákoknak mutattak be. A „Hangszersimogató” elnevezésű előadássorozatnak már hagyománya van a zeneiskola életében, sok helyi óvodába és iskolába jártak már ismeretterjesztő szándékkal.

„A Hangszersimogatót minden tanévnek a végén, ebben a lazább időszakban szoktuk szervezni. Korábban ez úgy volt, hogy az iskolákból a pedagógusok hozták el a zeneiskolába az első és második osztályos gyerekeket, és ott tartottuk a bemutatókat. Később úgy gondoltuk, hogy hatékonyabb, ha mi magunk jövünk ki a gyerekekhez, ahol a megszokott iskolai környezetükben próbálhatják ki a hangszereket” - mondta Csikai Sándor, zenetanár.

A hangszerbemutató elsődleges célja a növendék toborzás, illetve az, hogy kedvet csináljanak a fiataloknak a hangszeres zenetanuláshoz. A pedagógusok egyenként mutatták be rövid szöveges ismertetővel hangszereik történetét, működését. Minden egyes alkalommal a gyerekek életkorához igazítják az elhangzó műveket. Ilyenkor inkább a könnyedebb műfajokból válogatnak, ismertebb dallamokat szólaltatva meg. A diákokhoz ilyenkor közelebb kerül a zene és a hangszerek világa.

„Én két éve járok zeneiskolába, és szerintem arra jók ezek az alkalmak, hogy a gyerekek jobban megismerjék a zenét” - nyilatkozta Soós Liliána, diák.

Az oktatási intézmények pedagógusai is örömmel fogadják az ilyen bemutatókat, amelyeknek a fiatalok szempontjából is számos előnye van.

„Mind az ének, mind pedig a zeneiskolás bemutatók nagyon fontosak, mert amellett, hogy a gyerekek memóriáját, figyelmét és hallását is fejlesztik, stresszoldó és közösségépítő szerepük is van” - fogalmazott Tóth Andrea, pedagógus.

A bemutató a gyerekek több érzékszervére hatott, hiszen nem csak hallgathatták a zenét, hanem aki kedvet érzett hozzá, az ki is próbálhatta az egyes hangszereket. A zeneiskola tanárai legközelebb a II. János Pál Katolikus Általános Iskolába látogatnak el toborzó és népszerűsítő programjukkal.


757_0_t 757_1_t 757_2_t 757_3_t
757_4_t 757_5_t 757_6_t 757_7_t
757_8_t 757_9_tVissza