Francia golyójáték (képgalériával)2017. május 16. (kedd) 19:00 - Sportnews/5680_0_300.jpgAz ország legjobb petanque-osai közt mérettethetik meg magukat a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium diákjai. Hat évvel ezelőtt az oktatási intézmény francia szakos pedagógusa honosította meg a SZIKSZI-ben a golyójátékot, ami hamar kedveltté vált a fiatalok körében. Az ózdi petanque-osok sikeresen vették az akadályt a területi fordulón és néhány nap múlva az országos döntőben is bizonyíthatnak.

Sikeresen szerepeltek a SZIKSZI csapatai a miskolci Komlóstetői Általános Iskolában megrendezett Országos Petanque Diákolimpia területi fordulóján, ahol Borsod, Nógrád, és Heves megye diákjai küzdöttek a döntőbe jutásért. A versenyre 21 közép-  és 18 általános iskolai csapat jelentkezett. A SZIKSZI-sek a mezőnyben negyedik helyen végeztek, így ott lehetnek majd ők is a végső megmérettetésen. A diákok már izgatottan várják a sárvári döntőt, az iskola udvarán saját pályájuk is van a felkészülésre.

„Stratégiai sportnak lehet nevezni, kell egy pici kézügyesség hozzá, és logikázni, taktikázni kell a csapatoknak. Igazából ez egy könnyű sportág, egyfajta szórakozási forma, merthogy viszonylag könnyű acélgolyókat kell dobálni, közelíteni kell azokat egy pici fagolyóhoz, miközben jó levegőn, szabadban lehet űzni ezt a sportágat” - fogalmazott Bárdosné Raminczki Csilla, a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium pedagógusa.

A fiatalokat nem csak a sportos játék, hanem a jó hanglatú edzések is csapattá kovácsolják. A lányok kezdetektől fogva érdeklődőbbek a francia eredetű golyójátéknak iránt, de egy ideje három fiú is erősíti a gárdát.

„Másfél hónapja űzzük ezt a sportágat a srácokkal, így hárman. Annak alapján választottak ki minket, hogy kézilabdázunk, így a gömbérzékünk fejlettebb, így kerültünk be a csapatba. Először nem tudtuk, hogy mi is ennek a szépsége, de amikor a területin megvertük az országos második helyezettet, akkor úgy gondoltuk, hogy van ebben valami” - nyilatkozta Sebők Kristóf, a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium diákja.

„Törekedtünk nagyon, hogy sikert érjünk el. Fejben is elhatároztuk, hogy ez sikerülni fog, és végig kitartottunk. Úgy történt, hogy az első három menetet elveszítettük, viszont a következő hármat láncban sorra megnyertük, így negyedik helyezést tudtunk elérni, és továbbjutottunk az országos döntőbe is” - mondta Boros Nikolett, a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium diákja.

Az időjárástól függően, kora tavasztól késő őszig űzik hobbi szinten a fiatalok a francia eredetű golyójátékot. Általában heti 1-2 alkalommal az iskola udvarán vagy a Városi Stadionban jönnek össze egy kis közös dobálásra. Május 22-én Sárváron fogják majd képviselni iskolájukat illetve városunkat, a fém és fagolyók ütközetének országos versenyén.


680_0_t 680_1_t 680_2_t 680_3_t
680_4_t 680_5_t 680_6_t 680_7_t
680_8_t 680_9_t 680_10_t
Vissza