„Luther szellemében”2017. május 15. (hétfő) 19:00 - Egyháznews/5679_0_300.jpgKözel ötven fellépővel rendeznek jótékonysági koncertet pénteken este hat órától az evangélikus templomban. A reformáció jegyében barokk kori dallamokat is hallhatnak az érdeklődők, de az Ózdi Városi Vegyeskar is énekel a koncerten. Az ökumenikus alkalmon hét felekezet lelkészei képviselik majd közösségeiket.

Jótékonysági hangversenyt szerveznek „Luther szellemében” címmel az evangélikus templomban pénteken este hat órai kezdettel. A koncert ötletét az orgona adta, hiszen közel 15 évvel ezelőtt, amikor a templomot renoválták, akkor restaurálták a hangszert is. Tóth Melinda evangélikus lelkész elmondta, hogy akkor nem volt sikeres a felújítás, így a jótékonysági koncerten befolyt összeget a javíttatásra szeretnék fordítani.

„Körülbelül 14 évvel ezelőtt, amikor a templomunkat renováltuk, akkor szintén restauráltattuk az orgonánkat, de nem úgy sikerült, ahogy azt a hangszer megkívánná. Szurasenkó Dániel felkínálta a lehetőséget, hogy ez a hangverseny, a hangszer javítására jótékonysági koncert legyen” - mondta Tóth Melinda, evangélikus lelkész.

A koncert a Hétvölgy Fesztivál kezdőnapján kapott helyet, amelynek fővédnöke Pappné Szalka Magdolna az Ózdi Művelődési Intézmények igazgatója lesz. A nemes kezdeményezés mellett dr. Kósné Dargai Rita, a terület önkormányzati képviselője is kiállt. A zenés esttel a reformáció emlékünnepét idézik majd fel, amelyen minden egyház képviselteti magát a kisebb gyülekezetekkel együtt, így válik ökumenikussá a rendezvény. Az alkalmon énekel az Ózdi Városi Vegyeskar, de a fellépők között közel ötven miskolci zenész is szerepel.

„Igyekszünk a barokk kori művészetet átadni a közönségnek, hiszen a reformáció a zenei barokk előtt volt, amelynek az előfutára lett, de az Ózdi Városi Vegyeskar mindenféle stílust bemutat majd. Úgy gondolom nagyon színes lesz a paletta, és a reneszánsztól a napjaink zenéig mindent hallhatnak majd az emberek” - nyilatkozta Szurasenkó Dániel, művészeti vezető.

A protestáns felekezet az orgona felújításán túl, az egyházak közötti kapcsolatok megerősítésére is szeretné felhívni a figyelmet. A rendezvény ingyenes lesz, de bárki támogathatja a hangszer renoválását.

Vissza